Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012

Βλαστοκύτταρα δοτών σώζουν από την καρδιακή ανεπάρκεια

Η εξέλιξη αναμένεται να οδηγήσει σε τράπεζες ενηλίκων βλαστικών κυττάρων, στο πρότυπο των τραπεζών αίματος
Βλαστοκύτταρα δοτών σώζουν από την καρδιακή ανεπάρκεια
Τα κύτταρα που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές εξήχθησαν από τον μυελό των οστών δοτών
 
Τα… ξένα βλαστικά κύτταρα φαίνεται ότι μπορούν να επιδιορθώσουν «κατεστραμμένες» καρδιές εξίσου αποτελεσματικά με τα βλαστοκύτταρα του ίδιου του ασθενούς. Αυτό ανέφεραν αμερικανοί ειδικοί στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Scientific Sessions 2012» οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται αύριο στο Λος Αντζελες της Καλιφόρνιας. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν ταυτοχρόνως και στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (JAMA). 

Προς βλαστοκυτταρικές τράπεζες για αντιμετώπιση εμφραγμάτων
Η μελέτη περιελάμβανε μόλις 30 ασθενείς στο Μαϊάμι και στη Βαλτιμόρη, ωστόσο μαρτυρεί ότι η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων δότη μπορεί να είναι εξίσου ασφαλής και αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των βλαβών που προκαλούν τα καρδιακά επεισόδια με τη χρήση κυττάρων του ίδιου του ασθενούς. Με βάση τη νέα εξέλιξη θα μπορούν μελλοντικά να δημιουργούνται τράπεζες ενηλίκων βλαστικών κυττάρων δοτών τα οποία θα χρησιμοποιούνται σε άλλους ασθενείς, όπως συμβαίνει σήμερα με τις τράπεζες αίματος.
Στο πλαίσιο της μελέτης ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι χρησιμοποίησαν έναν συγκεκριμένο τύπο βλαστικών κυττάρων του μυελού των οστών ο οποίος πίστευαν ότι δεν θα απορριφθεί από τον οργανισμό των ληπτών. Σε αντίθεση με άλλα κύτταρα, τα συγκεκριμένα δεν διέθεταν μια πρωτεΐνη-«κλειδί» στην επιφάνειά τους η οποία κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να θεωρεί τα κύτταρα ως ξένα και να τους επιτίθεται, όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Τζόσουα Χέιρ.

Ως και 30 χρόνια νωρίτερα το επεισόδιο
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο πολλά χρόνια πριν – σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τρεις δεκαετίες νωρίτερα. Στο σύνολό τους είχαν αναπτύξει καρδιακή ανεπάρκεια εξαιτίας του ότι ο ουλώδης ιστός που δημιουργήθηκε μετά το επεισόδιο είχε μειώσει αισθητά την ικανότητα άντλησης της καρδιάς.
Οι ερευνητές ζήτησαν από άλλους εθελοντές να προσφέρουν μυελό των οστών ο οποίος αφαιρέθηκε με βελόνα από το ισχίο. Στη συνέχεια αφαίρεσαν τα κύτταρα που επιθυμούσαν από τον μυελό των οστών τα οποία και καλλιέργησαν επί έναν μήνα σε εργαστήριο του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη.
Τα κύτταρα «ταξίδεψαν» πίσω στο Μαϊάμι και εισήχθησαν στον οργανισμό των ασθενών μέσω ενός καθετήρα ο οποίος ξεκινούσε από τη βουβωνική χώρα και έφθανε ως την καρδιά κοντά στην πληγείσα από το επεισόδιο περιοχή. Οι μισοί από τους 30 εθελοντές έλαβαν βλαστικά κύτταρα από τον δικό τους μυελό των οστών ενώ οι υπόλοιποι από τον μυελό των οστών δότη.

Αισθητή μείωση του ουλώδους ιστού
Όπως φάνηκε, έναν χρόνο αργότερα ο ουλώδης ιστός στην καρδιά είχε μειωθεί κατά περίπου ένα τρίτο και στις δύο ομάδες ασθενών. Ολοι οι εθελοντές παρουσίασαν βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους. Παρότι ένας συγκεκριμένος δείκτης που αφορούσε μέτρηση της ικανότητας άντλησης της καρδιάς δεν εμφάνισε βελτίωση σε καμία από τις δύο ομάδες ασθενών, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα εμφανιστούν βελτιώσεις με την πάροδο του χρόνου ή ότι η τελειοποίηση της τεχνικής τους θα προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Μεταμόσχευση κυττάρων χωρίς καθυστέρηση
Το μεγάλο πλεονέκτημα της νέας μεθόδου, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν κύτταρα δοτών, χωρίς να υπάρχει ανάγκη ιστοσυμβατότητας. «Θα μπορούμε να έχουμε έτοιμα τα κύτταρα σε μια τράπεζα και όταν ένας ασθενής χρειαστεί θεραπεία θα είμαστε σε θέση να τα μεταμοσχεύουμε χωρίς καθυστέρηση» σημείωσε ο δρ Χέιρ και προσέθεσε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι φθηνότερη σε σύγκριση με τη διαδικασία χρήσης κυττάρων του ίδιου του ασθενούς. Παράλληλα η λήψη δείγματος μυελού των οστών ενός και μόνο δότη μπορεί να παράσχει αρκετά κύτταρα ώστε να καλυφθούν 10 ασθενείς.
Ο δρ Ελιοτ Αντμαν από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστόνη που προεδρεύει του καρδιολογικού συνεδρίου στο Λος Αντζελες χαιρέτισε τη νέα εξέλιξη. Όπως είπε «ανοίγει έναν εντελώς νέο δρόμο στις βλαστοκυτταρικές θεραπείες, θυμίζοντας μια εκλεπτυσμένη εκδοχή της τράπεζας αίματος». Ο ειδικός κατέληξε τονίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα στο να μην χρειάζεται να δημιουργούνται κυτταρικές θεραπείες ειδικά για κάθε ασθενή ενώ παράλληλα, όπως είπε, η καινούργια τεχνική σώζει τους ασθενείς από την ταλαιπωρία που συνδέεται με τη λήψη μυελού των οστών τους.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου