Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Πέθανε ο πρωτοπόρος στις μεταμοσχεύσεις οργάνων

Ο Δρ Τζόζεφ Μάρεϊ, ο χειρουργός που πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού και αργότερα τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για την έρευνά του στην ιατρική και την φυσιολογία πέθανε τη Δευτέρα στη Βοστόνη σε ηλικία 93 ετών.

Ο Μάρεϊ υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο την περασμένη Πέμπτη, ανακοίνωσε ο Τομ Λάνγκφορντ εκπρόσωπος του Brigham and Women's Hospital.

Ο Μάρεϊ και η ομάδα του πραγματοποίησαν το 1954 την πρώτη μεταμόσχευση οργάνου. Μεταμόσχευσαν το νεφρό από έναν ομοζυγωτικό δίδυμο στον άλλο, ανοίγοντας το δρόμο σε ένα νέο τομέα της ιατρικής, επισήμανε ο Λάνγκφορντ.

"Ο κόσμος είναι καλύτερος εξαιτίας όλων αυτών που πρόσφερε ο Δρ Μάρεϊ. Η κληρονομιά του θα παραμείνει στις καρδιές μας για πάντα, αλλά και στην καρδιά κάθε ασθενή που κέρδισε το δώρο της ζωής μέσω μιας μεταμόσχευσης", τόνισε η πρόεδρος του νοσοκομείου Ελίζαμπεθ Νέιμπελ.

Αργότερα, ο Μάρεϊ συνέχισε τις έρευνες για την καταστολή των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε οι ασθενείς να μην απορρίπτουν τα ξένα μοσχεύματα και το 1990 τιμήθηκε με το Νόμπελ για τις εργασίες του αυτές.

"Οι δυσκολίες αποτελούν ευκαιρίες. Αυτή η φράση βρισκόταν πάνω στο γραφείο του πατέρα μου στο σπίτι μας. Δείχνει την 'αιώνια' αισιοδοξία ενός μεγάλου άντρα, γενναιόδωρου, γεμάτου περιέργεια, αλλά πάντα ταπεινού", τόνισε ο γιος του Μάρεϊ Ρικ.

Ο Μάρεϊ αποφοίτησε την δεκαετία του '40 από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και άρχισε να ενδιαφέρεται για τις μεταμοσχεύσεις ιστών όταν ασχολήθηκε με τους τραυματίες του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Ολοκλήρωσε την πρακτική του στο Brigham and Women's Hospital και αργότερα επέστρεψε εκεί, αναλαμβάνοντας διευθυντής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής. Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν υποβληθεί σε μεταμοσχεύσεις μετά την πρωτοποριακή πρώτη επέμβαση του Μάρεϊ.

Στο σύντομο βιογραφικό του σημείωμα, πριν από την βράβευση του με το Νόμπελ Ιατρικής, ο Μάρεϊ είχε γράψει πως ο ίδιος και η ευρύτερη οικογένειά του "ήταν ευλογημένη στη ζωή τους, πέρα από τα πιο τρελά τους όνειρα".

"Το μόνο που εύχομαι ήταν να μπορούσα να ζήσω άλλες δέκα ζωές στον πλανήτη. Αν ήταν δυνατόν, θα τις περνούσα ασχολούμενος με την εμβρυολογία, τη φυσική, την αστρονομία και την γεωλογία", είχε πει.

"Θα ήθελα επίσης να ήμουν πιανίστας, τενίστας και συγγραφέας για το National Geographic", είχε προσθέσει.

Με αφορμή το βραβείο Νόμπελ είχε δηλώσει στους New York Times: "Οι μεταμοσχεύσεις νεφρών φαίνονται σήμερα ρουτίνα, όμως η πρώτη ήταν σαν την πτήση του Λίντμπεργκ πάνω από τον ωκεανό".

Ο 23χρονος στον οποίο μεταμοσχεύτηκε το νεφρό του δίδυμου αδελφού του έζησε άλλα οκτώ χρόνια, παντρεύτηκε μια από τις νοσοκόμες που γνώρισε στη διάρκεια της νοσηλείας του και απέκτησε δύο παιδιά.

Ο Τζόζεφ Μάρεϊ παντρεύτηκε το 1945 και απέκτησε τρεις γιους και τρεις κόρες.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου