Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Πιο «τοξικοί» οι ωκεανοί

Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν το μέγεθος της οξίνισης των υδάτων

Πιο «τοξικοί» οι ωκεανοί
Οι ωκεανοί γίνονται ολοένα και πιο όξινοι οδηγώντας σε καταστροφή τα κελύφη των θαλάσσιων σαλιγκαριών

Διεθνής ερευνητική αποστολή ανακάλυψε ότι τα θαλάσσια σαλιγκάρια αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Το κέλυφός τους καταστρέφεται με ταχύ ρυθμό, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλεται στην οξίνιση (αύξηση της οξύτητας) των ωκεάνιων υδάτων. Η διαπίστωση είναι σημαντική και κρούει το καμπανάκι του κινδύνου αφού απειλείται η θαλάσσια διατροφική αλυσίδα.

Η ανακάλυψη
Ερευνητές της Βρετανικής Αποστολής στην Ανταρκτική, του Βασιλικού Ινστιτούτου Θαλάσσιας Ερευνας της Ολλανδίας και της  Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ πραγματοποίησαν μελέτες στον Νότιο Ωκεανό που διαβρέχει την Ανταρκτική. Διαπίστωσαν ότι τα κελύφη σε πολλά είδη θαλάσσιων σαλιγκαριών διαβρώνονται πολύ γρήγορα καθώς τα νερά στην επιφάνεια της θάλασσας γίνονται ολοένα και πιο όξινα. Αν και η απώλεια του κελύφους δεν αποτελεί άμεση αιτία θανάτου για τα σαλιγκάρια, εντούτοις τα καθιστά εξαιρετικά ευάλωτα απέναντι στους εχθρούς τους.
Τα θαλάσσια σαλιγκάρια είναι βασική πηγή τροφής για τα ψάρια αλλά και για ορισμένα είδη πτηνών ενώ παράλληλα αποτελούν έναν από τους δείκτες της υγείας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Μέχρι σήμερα υπήρχαν ελάχιστα ευρήματα για την επίδραση της οξίνισης των υδάτων σε μικρούς οργανισμούς όπως τα σαλιγκάρια. Οι ερευνητές φοβούνται ότι η αύξηση της οξύτητας των υδάτων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και σε άλλα είδη που παίζουν κεντρικό ρόλο στη θαλάσσια διατροφική αλυσίδα αλλά και στα θαλάσσια οικοσυστήματα γενικότερα.

Ο μηχανισμός
Κάθε χρόνο, οι ωκεανοί απορροφούν το 25% του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Με δεδομένο ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξάνεται και το επίπεδο οξίνισης των υδάτων. Οι ερευνητές εξέτασαν το νερό στην επιφάνεια της θάλασσας όπου οι άνεμοι υποχρεώνουν τις κρύες υδάτινες μάζες που βρίσκονται στα βάθη να ανεβαίνουν προς την επιφάνεια. Αυτές οι μάζες νερού διαβρώνουν το ανθρακικό ασβέστιο που χρησιμοποιούν τα θαλάσσια σαλιγκάρια για να δημιουργούν και να συντηρούν σε καλή κατάσταση τα κελύφη τους.
Τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι όσο αυξάνονται τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα αυξάνεται και η ένταση των ανέμων που υποχρεώνουν τις μάζες νερού από τα βάθη των ωκεανών να ανεβαίνουν ολοένα και πιο συχνά προς την επιφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι οι ωκεανοί θα γίνονται ολοένα και πιο όξινοι. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Geoscience».

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου