Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ρεκόρ στο λιώσιμο πάγου στην Ανταρκτική

Ο πάγος που έλιωσε στην Αρκτική έφτασε φέτος σε επίπεδο ρεκόρ για την εποχή, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) την ώρα που εκπρόσωποι από περισσότερες από 190 χώρες συναντώνται στη Ντόχα για να συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή.


«Η κλιματική αλλαγή σημειώνεται μπροστά στα μάτια μας και θα συνεχιστεί, εξαιτίας της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, που αυξάνονται συνεχώς και έφτασαν εκ νέου σε επίπεδα ρεκόρ», δήλωσε ο Μισέλ Ζαρό επικεφαλής του οργανισμού αυτού του ΟΗΕ.

Η φετινή προκαταρκτική έκθεση του WMO για το κλίμα αναφέρει ότι ο πάγος γύρω από τον Βόρειο Πόλο μειώθηκε στα 3,41 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Σεπτέμβριο, μειωμένος κατά 18% σε σχέση με το 2007, οπότε είχε παρατηρηθεί το προηγούμενο χαμηλότερο ποσοστό.

Ο πάγος της Αρκτικής μειώνεται κάθε χρόνο από τον Μάρτιο ως τον Σεπτέμβριο και αυξάνεται τους υπόλοιπους μήνες. Παγκοσμίως το 2012 ήταν η ένατη πιο ζεστή χρονιά από το 1850 που υπάρχουν αρχεία, και αναμένεται να αναδειχθεί η πλέον ζεστή για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Θερμοκρασίες υψηλότερες από τον μέσο όρο και ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει από τον Ιανουάριο τις περισσότερες περιοχές του κόσμου, κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο.

Αν και οι βόρειες περιοχές του πλανήτη επλήγησαν από κύματα καύσωνα, ξηρασία και κύματα ψύχους, πλημμύρες σημειώθηκαν στη δυτική Αφρική και την περιοχή του Σάχελ καθώς και στη νότια Κίνα, το Πακιστάν, την Αργεντινή και την Κολομβία.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου