Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Αποκωδικοποιήθηκε το DNA του χοίρου


Νέες απρόσμενες -και δυνητικά επωφελείς από ιατρικής πλευράς- ομοιότητες ανάμεσα στον χοίρο και τον άνθρωπο, αλλά και μερικές χαρακτηριστικές διαφορές, αποκαλύπτει η ανάγνωση του γονιδιώματος του χοίρου, που έδωσε στη δημοσιότητα μια μεγάλη διεθνής επιστημονική ομάδα. Πρόκειται για την πιο ενδελεχή γενετική ανάλυση που έχει γίνει μέχρι σήμερα πάνω στο DNA τόσο του εξημερωμένου χοίρου, όσο και του αγριόχοιρου, και η οποία αναμένεται να βοηθήσει εξίσου τους αγρότες-κτηνοτρόφους και τους γιατρούς-ερευνητές.

Η ανάγνωση του γονιδιώματος θα συμβάλει στην καλύτερη αξιοποίησή των χοίρων στη βιοϊατρική έρευνα και, τελικά, στην ανθρώπινη υγεία (φάρμακα και μοσχεύματα από χοίρους, μελέτη των ανθρωπίνων ασθενειών σε χοίρους κ.α.), λόγω των ομοιοτήτων μεταξύ ανθρώπων και χοίρων στην ανατομία, τη φυσιολογία και τα γονίδια. Για παράδειγμα, αρκετά όργανα των χοίρων (π.χ. καρδιά και ήπαρ) έχουν περίπου το ανθρώπινο μέγεθος και σχήμα και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα δημιουργήσουν διαγονιδιακά (μεταλλαγμένα) ζώα, που θα έχουν τα κατάλληλα γονίδια, έτσι ώστε να εξαπατούν το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων-ληπτών, προκειμένου τα μοσχεύματα από χοίρους να μην απορρίπτονται από τον οργανισμό.

Σε σχέση με τους ανθρώπους, οι χοίροι έχουν -λόγω αφθονίας των σχετικών γονιδίων- πολύ καλύτερη όσφρηση (καλύτερη και από τους σκύλους), αλλά χειρότερη αίσθηση γεύσης, καθώς τους λείπουν τα ανάλογα γονίδια (τρώνε τόσο αλμυρές τροφές που οι άνθρωποι θα έβρισκαν ανυπόφορες, ενώ δεν γεύονται καλά τα πικρά και τα γλυκά πράγματα). Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιθανό ότι η ικανότητα των χοίρων να τρώνε τόσα πράγματα που δεν αντέχουν οι άνθρωποι, βοήθησε στην αρχική εξημέρωσή τους.

Από την άλλη, υπάρχουν ομοιότητες χρήσιμες από ιατρική άποψη για τους ανθρώπους, π.χ. στις πρωτεΐνες του οργανισμού τους, ενώ εντοπίστηκαν 112 γονίδια των χοίρων που φαίνονται παρόμοια με αυτά που εμπλέκονται σε ανθρώπινες ασθένειες και διαταραχές (παχυσαρκία, διαβήτης, δυσλεξία, Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ κ.α.).

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου