Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ιχνη ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη

Σφίγγα η NASA για τα ευρήματα του «Curiosity» που «θα μπουν στα βιβλία της Ιστορίας»

Η ανακάλυψη περιγράφεται ως «σεισμός». Τα αποτελέσματα των ερευνών από το όχημα «Curiosity» της NASA δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει ζωή στον πλανήτη Αρη.

Χάρη σε πειράματα, εντοπίστηκαν στοιχεία οργανικών συστατικών στο έδαφος του Κόκκινου Πλανήτη και, σύμφωνα με τους βρετανικούς «Σάντεϊ Τάιμς», τα ευρήματα αυτά, τα οποία εξακολουθούν να είναι ανεπίσημα, φαίνεται πως δικαιώνουν αμφιλεγόμενα αποτελέσματα που χρονολογούνται τη δεκαετία του 1970. Τα αποτελέσματα αυτά είχαν δείξει στοιχεία για μικροβιακή ζωή, όμως είχαν την εποχή εκείνη απορριφθεί ως ένα ενοχλητικό λάθος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

Η νέα ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε από το εξάτροχο πυρηνοκίνητο ρόβερ της NASA που έχει κοστίσει 2,5 δισ. δολάρια και από τότε που προσεδαφίστηκε στον Αρη, τον περασμένο Αύγουστο, εξερευνά τον πυθμένα του κρατήρα Γκέιλ, λίγο νοτιότερα από τον ισημερινό του πλανήτη. Πριν από δέκα ημέρες, το «Curiosity» συνέλεξε ένα δείγμα από το έδαφος και το τοποθέτησε σ' ένα όργανο που αποκαλείται SAM (Sample Analysis at Mars, Ανάλυση Δειγμάτων στον Αρη), ένα χημικό εργαστήριο με τη μορφή κουτιού, για να εντοπιστούν τα χημικά συστατικά του. Και την περασμένη εβδομάδα, ο Τζον Γκρότσινγκερ, ο επικεφαλής των επιστημόνων της αποστολής, δήλωσε ότι τα ευρήματα του SAM «θα μπουν στα βιβλία της Ιστορίας». Δεν θέλησε να επεκταθεί, παρά μόνο για να πει πως τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν σ' ένα επιστημονικό συνέδριο στις 3 Δεκεμβρίου στο Σαν Φρανσίσκο.

Σύμφωνα με τους «Σάντεϊ Τάιμς» και τον βρετανό επιστήμονα Κόλιν Πίλιντζερ, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, το πιο πιθανό είναι το «Curiosity» να έχει ανακαλύψει οργανικά συστατικά - όπου «οργανικά» δεν σημαίνει «ζωντανά», απλώς ότι το εν λόγω συστατικό περιέχει άνθρακα. Ομως η παρουσία οργανικών ουσιών - ιδιαίτερα περίπλοκων οργανικών ενώσεων - στην επιφάνεια του Αρη, επισημαίνει ο Πίλιντζερ, αποτελεί ισχυρό πειστήριο ότι ο πλανήτης φιλοξενεί ζωή.

Ο Πίλιντζερ, ο οποίος είχε ηγηθεί το 2003 της αποτυχημένης αποστολής Beagle 2 στον Αρη, είναι ένας κορυφαίος εμπειρογνώμονας στον εντοπισμό μικροβιακής ζωής. Δεν περιλαμβάνεται στην ομάδα του «Curiosity», αλλά έχει ακούσει έντονες φήμες για το τι έχουν βρει οι Αμερικανοί. «Με κάνουν να πιστεύω πως πρόκειται για οργανικές ουσίες», λέει. «Μπορείς να έχεις οργανικές ουσίες χωρίς ζωή, αλλά είναι πολύ ευκολότερο να τις έχεις όταν υπάρχει ζωή».

Μέχρι σήμερα, η μοναδική απόπειρα να εντοπιστεί απευθείας αρειανή ζωή είχε πραγματοποιηθεί από τα δίδυμα διαστημόπλοια «Viking» το 1976. Αμφότερα είχαν βιολογικά εργαστήρια σχεδιασμένα να εντοπίζουν μικροβιακή δραστηριότητα. Οταν τα αρχικά αποτελέσματα έδειξαν πως βρέθηκε ζωή, η ομάδα της NASA είχε πανηγυρίσει. Ομως οι σαμπάνιες ξαναμπήκαν στο ψυγείο όταν άλλα πειράματα των «Viking» φάνηκε να αποκλείουν την παρουσία οργανικών συστατικών. Αν το «Curiosity» τα εντοπίσει χωρίς αμφιβολία, η κατάσταση στον Αρη θα πρέπει να επανεκτιμηθεί πλήρως.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου