Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Mήνυμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε νεκρό περιστέρι

Ειδικοί από τη Βρετανία απηύθυναν έκκληση για βοήθεια προς τους επιζώντες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα της εποχής εκείνης που βρέθηκε 70 χρόνια μετά στερεωμένο στο πόδι ενός νεκρού ταχυδρομικού περιστεριού.

Μαζί με διάφορα σκουπίδια ο ιδιοκτήτης του σπιτιού βρήκε τα υπολείμματα του σκελετού του ταχυδρομικού περιστεριού. Στο πόδι του ήταν προσαρμοσμένη μία κόκκινη μεταλλική κάψουλα που περιείχε ένα σημείωμα σε λεπτό χαρτί με τίτλο "Pigeon Service" (Υπηρεσία Ταχυδρομικών Περιστεριών) και την αναγραφή 27 μπλοκ κωδικών.

Οι αποκρυπτογράφοι του Κέντρου Επικοινωνιών της Κυβέρνησης (CGHQ), μίας μυστικής υπηρεσίας παρακολουθήσεων που κατά τη διάρκεια του πολέμου μεγαλούργησε στο σπάσιμο των ναζιστικών κωδίκων , παραιτήθηκαν από την προσπάθεια εξιχνίασης του μυστηριώδους μηνύματος, παραδεχόμενοι ότι οι υπολογιστές τους απέτυχαν.

"Αυτό το είδος των μηνυμάτων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ήταν κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε μόνο ο αποστολέας και ο παραλήπτης να είναι σε θέση να τα αποκρυπτογραφήσουν", δήλωσε ένας ιστορικός του CGHQ, γνωστός με το όνομα "Τόνι".

"Αν δεν βρούμε περισσότερες πληροφορίες για το ποιος έστειλε το μήνυμα και για ποιον προοριζόταν, δεν θα ανακαλύψουμε σε ποιον κώδικα βασίζεται", πρόσθεσε.

"Η πιο χρήσιμη υπόθεση που λάβαμε από το κοινό είναι ότι, αφού το μήνυμα βρέθηκε σε καμινάδα, οι δύο πρώτες λέξεις θα είναι "Αγαπητέ Αγιε Βασίλη", είπε.

Το πιθανότερο είναι ότι το μήνυμα εστάλη από στρατιωτική μονάδα στο μέσον μίας επιχείρησης στην Ευρώπη και ότι από τη στιγμή που βρισκόταν σε κίνηση δεν υπήρχε η δυνατότητα να σταματήσει και να θέσει σε λειτουργία τον μηχανισμό ασύρματης επικοινωνίας. Είναι πιθανόν ότι επρόκειτο για στρατιωτική άσκηση, ακόμη και για την απόβαση στη Νορμανδία.

Περί τα 250.000 ταχυδρομικά περιστέρια χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κυρίως για να μεταφέρουν πληροφορίες ανάμεσα στην κατεχόμενη ηπειρωτική Ευρώπη και την Αγγλία.

Ο βρετανοί ειδικοί ελπίζουν ότι κάποιος από τους αποκρυπτογράφους της εποχής θα εμφανισθεί με μία χρήσιμη πληροφορία για το μήνυμα. Διαφορετικά, το περιστέρι του Σάρεϊ θα πάρει το μυστικό μαζί του στον τάφο.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου