Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Αυστηρή προειδοποίηση της Ευρώπης για τον έλεγχο του Internet

Τον επόμενο μήνα πραγματοποιείται το συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (ITU) και οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν πως δε θα πρέπει να επιτραπεί στα Ηνωμένα Έθνη να έχουν τον έλεγχο του Ιnternet.

Στο συνέδριο που θα γίνει στο Ντουμπάι 3-14 Δεκεμβρίου, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων θα κληθούν να συμφωνήσουν μια νέα παγκόσμια συνθήκη για τις επικοινωνίες και τις πληροφορίες.

Από τον ITU ανέφεραν πως χρειάζεται να συμφωνηθεί μία νέα συνθήκη που θα εξασφαλίζει "την ελεύθερη ροή των πληροφοριών παγκοσμίως, την προσιτή και ίση πρόσβαση για όλους, ενώ θα πρέπει να θέσει και τις βάσεις για συνεχή καινοτομία και ανάπτυξη της αγοράς".

Δημοσιεύματα στο ρωσικό Τύπο αναφέρουν πως η ρωσική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων χωρών, θέλουν να υπάρχει έλεγχος σημαντικών συστημάτων και υποδομών τού Internet από υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών. Σημειώνουμε εδώ, πως τα Ηνωμένα Έθνη πρόσφατα ζήτησαν μεγαλύτερη επιτήρηση των χρηστών στο Internet, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Αυτή τη στιγμή ο έλεγχος βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό σε φορείς από τις ΗΠΑ, όπως ο ICANN, ο οποίος ρυθμίζει τη διευθυνσιοδότηση στο Web.

Από την πλευρά της η Ρωσία υποστηρίζει πως θα πρέπει να υπάρχει λιγότερος έλεγχος στη λειτουργία τού Internet από τις ΗΠΑ.

Το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο, σημείωσε σχετικά, πως ο Διεθνής Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών, δεν είναι ο κατάλληλος φορέας για να έχει αυτή την εξουσιοδότηση.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προχώρησαν σε ένα ψήφισμα, "σχετικά με την επικείμενη Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Διεθνείς Τηλεπικοινωνίες της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών και τη δυνατή επέκταση του πεδίου του κανονισμού διεθνών τηλεπικοινωνιών", το οποίο "καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή, να εξασφαλίσουν ότι οιεσδήποτε αλλαγές στον κανονισμό διεθνών τηλεπικοινωνιών, θα είναι συμβατές με το κεκτημένο της ΕΕ και θα προωθούν τους στόχους και τα συμφέροντα της Ένωσης για προαγωγή του διαδικτύου ως δημοσίου χώρου, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες, ιδιαιτέρως η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του συνέρχεσθαι, τηρούνται και εξασφαλίζονται οι αρχές της ελεύθερης αγοράς, της ουδετερότητας του δικτύου και του επιχειρηματικού πνεύματος".

Το ψήφισμα, καταλήγοντας, "καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να εμποδίσουν οιεσδήποτε αλλαγές στον κανονισμό διεθνών τηλεπικοινωνιών, οι οποίες θα ήταν επιζήμιες για τον ανοικτό χαρακτήρα του διαδικτύου και, την ουδετερότητα του δικτύου".

Από την πλευρά τού ITU, ο Γενικός Γραμματέας Dr Hamadoun Toure, δήλωσε πως εάν υπάρξουν σοβαρές διαφωνίες, θα αποφύγει να θέσει κάποιο θέμα σε ψηφοφορία και συμπλήρωσε πως οτιδήποτε δε γίνει αποδεκτό έστω και από μία χώρα, δε θα περάσει.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου