Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Τηλεόραση: Δημόσιος κίνδυνος για την υγεία και τα παιδιά

Αν κάποιος περνάει 3 ώρες ημερησίως επί 20 χρόνια μπροστά στην οθόνη, το προσδόκιμο ζωής του μειώνεται κατά έναν χρόνο


Μοιάζει τόσο απίθανο ώστε αναρωτιέται κανείς αν διάβασε καλά: κάθε ώρα που περνάμε μπροστά από την τηλεόραση μετά την ηλικία των 25 ετών μειώνει το μέσο προσδόκιμο ζωής μας κατά 21,8 λεπτά της ώρας. Το αποτέλεσμα αυτό δημοσιεύεται στη «Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητικής Ιατρικής» (British Journal of Sports Medicine, BJSM) και φέρει την υπογραφή επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν το διάστημα 1999-2000 από μια ομάδα 11.247 κατοίκων της Αυστραλίας, ο Λένερτ Βίρμαν και οι συνυπογράφοντες το δημοσίευμα κατάφεραν να υπολογίσουν τις επιπτώσεις της παρακολούθησης τηλεόρασης στο προσδόκιμο ζωής των συμπολιτών τους: το 2008, τα 9,8 δισ. ώρες τηλεόρασης που παρακολούθησαν οι Αυστραλοί μείωσαν κατά 21,6 μήνες το μέσο προσδόκιμο ζωής των ανδρών. Και κατά 18 μήνες αυτό των γυναικών… Αν βλέπει κάποιος τηλεόραση 3 ώρες την ημέρα επί 20 χρόνια, το προσδόκιμο ζωής του μειώνεται κατά μέσο όρο κατά έναν χρόνο.
Για τους αδαείς μοιάζουν εξωφρενικές, για τους ειδικούς όμως οι στατιστικές του κ. Βίρμαν και των συναδέλφων του είναι φοβερά κοινότοπες. Στην τελευταία έκδοσή της, η έγκυρη «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης» (JAMA) δημοσιεύει επίσης μια μετα-ανάλυση πολλών ομάδων που παρακολουθήθηκαν από το 1970 έως το 2011, με παρόμοια συμπεράσματα.
Τα πρόσωπα που παρακολουθούν 2 ώρες τηλεόραση καθημερινά, εμφανίζουν αυξημένο 20% κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 και η πιθανότητα να προσβληθούν από καρδιαγγειακό νόσημα αυξάνεται 15%, ενώ η θνησιμότητά τους από οποιαδήποτε αιτία αυξάνεται 13%.
Η βιοϊατρική έρευνα επιτρέπει να αποκτήσουμε μια ιδέα για τις συνέπειες από την παρακολούθηση τηλεόρασης στην υγεία. Κάθε μήνα, γίνονται δεκάδες μελέτες από ερευνητές του ακαδημαϊκού κόσμου. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών σπάνια βγαίνουν στη δημοσιότητα και το ευρύ κοινό σε μεγάλο βαθμό τα αγνοεί.
Ο πίνακας είναι μάλλον σκοτεινός. Οι συνέπειες της παρακολούθησης τηλεόρασης στην παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα είναι βέβαιες. Μια ελαφρά αύξηση της συχνότητας ορισμένων καρκίνων επισημαίνεται επίσης από ορισμένες έρευνες. «Ολα αυτά δεν οφείλονται σε αυτή καθεαυτή την παρακολούθηση τηλεόρασης», υπενθυμίζει πάντως η επιδημιολόγος Κλοντίν Μπερ του γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Ερευνας. «Οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης είναι καθιστική δραστηριότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας συχνά υιοθετούνται διατροφικές συμπεριφορές που δεν είναι καλές. Και κυρίως, όσο παρακολουθεί κάποιος τηλεόραση, δεν κάνει κάτι άλλο». Με άλλα λόγια, καταστροφική είναι κυρίως η ακινησία σε καθιστή θέση. Μόνον αυτή; Δεν είναι σίγουρο.
Για τον Δημήτρη Χρηστάκη (Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ) η παραδοχή που κυριαρχεί σήμερα ευρύτερα στην επιστημονική κοινότητα είναι πως «η παρακολούθηση τηλεόρασης πριν από την ηλικία των 2 ετών συνδέεται με καθυστερήσεις στη γλώσσα, στη γνωστική αντίληψη και, αργότερα στη ζωή, με πιο χαμηλά αποτελέσματα στο σχολείο και διαταραχές της προσοχής, με μειωμένο χρόνο συγκέντρωσης». Επίσης, προειδοποιεί ο κ. Χρηστάκης, «οι εμπειρίες που έρχονται πολύ νωρίς στη ζωή, συμβάλλουν στην οικοδόμηση της εγκεφαλικής αρχιτεκτονικής, η οποία φτιάχνεται για να διαρκέσει».
Η επίδραση της παρακολούθησης τηλεόρασης στα παιδιά δεν περιορίζεται πάντως στην εγκεφαλική λειτουργία. Η μικρή οθόνη, μέσω της έκθεσης στα διαφημιστικά μηνύματα, επηρεάζει επίσης τις διατροφικές συμπεριφορές, τείνει να τροποποιεί τη σχέση του παιδιού με την αντίληψη των κινδύνων που συνδέονται με τον καπνό και την κατανάλωση ναρκωτικών. Αλλάζει επίσης τη σχέση του με τη βία. «Τα αποτελέσματα άνω των 2.000 μελετών και άρθρων επιστημονικών επιθεωρήσεων δείχνουν ότι η έκθεση σε θεάματα με βίαιo περιεχόμενο αυξάνει τον κίνδυνο επιθετικής συμπεριφοράς σε ορισμένα παιδιά και εφήβους, απευαισθητοποιώντας τους σε ό,τι αφορά τη βία», υπογραμμίζει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP).

Σκίτσα παιδιών 5-6 ετών που βλέπουν τηλεόραση λιγότερο απο μια ώρα την ημέρα


Σκίτσα παιδιών 5-6 ετών που βλέπυν τηλεόραση λιγότερο απο τρεις ώρες την ημέρα

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου