Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Η αϋπνία βλάπτει σοβαρά την καρδιά

Αυξημένο κατά 45% κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου αντιμετωπίζουν όσοι έχουν συχνά προβλήματα ύπνου
Η αϋπνία βλάπτει σοβαρά την καρδιά
Η αϋπνία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα μελέτη
Η αϋπνία βλάπτει σοβαρά την καρδιά αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος. Την προειδοποίηση αυτή στέλνουν νορβηγοί ερευνητές συμβουλεύοντας όσους  αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου να επισκεφθούν εγκαίρως κάποιον ειδικό.
Με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Circulation» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας οι ειδικοί του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τρόντχαϊμ αναφέρουν ότι τα άτομα που δίνουν μάχη για να αφεθούν τις νύχτες στην αγκαλιά του Μορφέα αντιμετωπίζουν κίνδυνο αυξημένο κατά 45% να παρουσιάσουν καρδιολογικά προβλήματα σε σύγκριση με όσους κοιμούνται σαν πουλάκια.

Εύκολα αντιμετωπίσιμα προβλήματα
«Τα προβλήματα ύπνου είναι κοινά και σχετικώς εύκολο να αντιμετωπιστούν» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Λαρς Ερικ Λάουγκσαντ και συμπλήρωσε: «Είναι σημαντικό για τον καθένα να γνωρίζει τη σύνδεση μεταξύ αϋπνίας και καρδιακών επεισοδίων και να επισκεφθεί τον γιατρό εάν εμφανίζει συμπτώματα».
Οι ερευνητές βασίστηκαν για τη μελέτη τους σε δείγμα 52.610 ενηλίκων στη Νορβηγία οι οποίοι είχαν απαντήσει σε ερωτηματολόγια σχετικά με την αϋπνία στο πλαίσιο μεγάλης εθνικής δημοσκόπησης για την υγεία που έλαβε χώρα από το 1995 ως το 1997.
Στη συνέχεια κατέφυγαν στα ιατρικά αρχεία νορβηγικών νοσοκομείων καθώς και στα αρχεία θανάτων της χώρας όπου και εντόπισαν 2.368 περιπτώσεις ατόμων που υπέστησαν έμφραγμα κατά τη διάρκεια 11ετούς παρακολούθησης.
Οπως προέκυψε από την ανάλυση τα άτομα που αντιμετώπιζαν προβλήματα στο να αποκοιμηθούν σχεδόν κάθε νύχτα για διάστημα ενός μήνα εμφάνιζαν αυξημένο κατά 45% κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου.

Κίνδυνος από τον ύπνο σε διαλείμματα
Οσοι ξυπνούσαν συχνά τη νύχτα κατά τη διάρκεια του ύπνου τους για διάστημα ενός μήνα εμφάνιζαν αυξημένο κατά 30% κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου.
Τέλος εκείνοι που ξυπνούσαν το πρωί κουρασμένοι περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα αντιμετώπιζαν αυξημένο κατά 27% κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές έως και το 1/3 του γενικού πληθυσμού παρουσιάζει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα αϋπνίας – ο κίνδυνος μάλιστα καρδιακού επεισοδίου φαίνεται να αυξάνεται για κάθε επιπλέον σύμπτωμα που εμφανίζει το άτομο.
Αν και είναι ασαφές για ποιον λόγο η αϋπνία συνδέεται με τον κίνδυνο εμφράγματος, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα του ύπνου επηρεάζουν παραμέτρους που οδηγούν σε καρδιακά επεισόδια όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η φλεγμονή.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου