Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Επιβεβαιώνεται ο Αϊνστάιν: Ο χρόνος κυλάει πιο γρήγορα στο κεφάλι από ότι στα πόδια

Τη θεωρία του Αϊνστάιν για τη σχετικότητα του χρόνου, δηλαδή ότι όσο πιο μακριά είναι κάποιος από τη γη τόσο πιο γρήγορα κυλάει ο χρόνος, ισχύει και για ασήμαντες υψομετρικές διαφορές πάνω στη Γη μικρότερες του ενός μέτρου, επιβεβαίωσαν ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ. Χρησιμοποιώντας δύο υπερσύγχρονα ατομικά οπτικά ρολόγια ύψιστης ακρίβειας, απέδειξαν ότι ο χρόνος κυλάει πιο γρήγορα στο κεφάλι του ανθρώπου σε σχέση με τα πόδια του.


Τα ρολόγια τοποθετήθηκαν σε υψομετρική διαφορά μόλις 33 εκατοστών. Έδειξαν ότι αν κάποιος ζήσει επί 79 χρόνια σε υψόμετρο 33 εκατοστών ψηλότερο από κάποιον άλλο, θα γεράσει περίπου 90 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου (νανοδευτερόλεπτα) περισσότερο.

Τα ρολόγια αυτά ονομάζονται και «ρολόγια κβαντικής λογικής». Βασίζονται σε ανεπαίσθητες δονήσεις ενός ιόντος αλουμινίου που είναι παγιδευμένο σε ένα ηλεκτρικό πεδίο και «χάνουν» μόλις ένα δευτερόλεπτο ανά 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή όσο περίπου υπάρχει η ζωή η Γη. Οι δονήσεις αυτές έχουν την ίδια γκάμα συχνοτήτων με το υπεριώδες φως, συνεπώς μπορούν να ανιχνευτούν από λέιζερ, γι' αυτό τα συγκεκριμένα ατομικά ρολόγια στην ουσία είναι οπτικά.

Ο Αϊνστάιν ήταν ο πρώτος που κατέρριψε την ψευδαίσθηση ότι ο χρόνος κινείται με την ίδια ταχύτητα για όλους και παντού στο σύμπαν. Σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας, ο χρόνος είναι κάτι σχετικό και κυλάει πιο αργά (επιβραδύνεται), όταν κανείς βρίσκεται πιο κοντά στη Γη ή όταν κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα. Η απόκλιση του χρόνου έχει υπολογιστεί μαθηματικά χονδρικά σε τρία μικροδευτερόλεπτα ανά έτος ανά χιλιόμετρο υψομετρικής διαφοράς.

Η «ψαλίδα» στην ταχύτητα του χρόνου είχε ήδη επιβεβαιωθεί εδώ και δεκαετίες από ατομικά ρολόγια μεγάλης ακρίβειας, που βρίσκονταν πάνω σε πυραύλους στο διάστημα ή σε αεριωθούμενα αεροπλάνα, ότι ίσχυε για μεγαλύτερα υψόμετρα και μεγαλύτερες ταχύτητες κίνησης. Όμως για πρώτη φορά η σχετικότητα του χρόνου επιβεβαιώνεται και για ασήμαντες υψομετρικές διαφορές πάνω στη Γη μικρότερες του ενός μέτρου και ταυτόχρονα για μικρές ταχύτητες κάτω των δέκα μέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science».

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου