Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

«Φόρο Google» ζητούν Πορτογάλοι και Ελβετοί εκδότες

Οι Πορτογάλοι και οι Ελβετοί εκδότες Τύπου συντάχθηκαν με το διάβημα των Γάλλων, Ιταλών και Γερμανών ομολόγων τους που έχει στόχο να υποχρεωθούν οι μηχανές αναζήτησης στο Ίντερνετ να πληρώσουν «γειτονικά δικαιώματα» που θα θεσπιστούν με νόμο, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Οι Πορτογάλοι εκδότες Τύπου, που εκπροσωπούνται από την ένωση APIMPRENSA, καλούν με τη σειρά τους την κυβέρνηση και το κοινοβούλιό τους να υποστηρίξουν νομοσχέδια για γειτονικά δικαιώματα και στα συλλογικά έργα ώστε να επιτραπεί να ενημερώνονται όλοι οι πολίτες και να υπάρξει μια νέα οικονομική ισορροπία στο διαδίκτυο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Από την πλευρά τους, οι Ελβετοί εκδότες, που αντιπροσωπεύονται από τις ενώσεις Medias Suisses, Schweizer Medien και Stampa Svizzera, προσέγγισαν τους συναδέλφους τους απ' όλη την Ευρώπη για να ανοίξουν το δρόμο για τα γειτονικά δικαιώματα», συνεχίζει η ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται πως «οι ελβετικές δημόσιες αρχές άρχισαν» να εξετάζουν μια «εξέλιξη του νομοθετικού πλαισίου των δικαιωμάτων των δημιουργών».

Οι ενώσεις εκδοτών απ' αυτές τις πέντε χώρες «συμφώνησαν να συνεχίσουν τη δράση τους στις αντίστοιχες χώρες τους και να ενισχύσουν τον συντονισμό τους σε διεθνές επίπεδο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι εφημερίδες, αλλά επίσης ο κόσμος της μουσικής και του κινηματογράφου, κατηγορούν τις μηχανές αναζήτησης ότι αποκομίζουν σημαντικά διαφημιστικά κέρδη αρκούμενες απλώς να παραπέμπουν στους τίτλους και τα περιεχόμενα των εφημερίδων.

Στη Γερμανία, η μηχανή αναζήτησης Google άρχισε χθες Τρίτη, στη γερμανική ιστοσελίδα της, μια εκστρατεία εναντίον του κυβερνητικού νομοσχεδίου που έχει στόχο να προστατευθεί καλύτερα στο Ίντερνετ η πνευματική ιδιοκτησία των εκδοτών Τύπου.

Οι γερμανοί βουλευτές πρόκειται να εξετάσουν αύριο Πέμπτη ένα κείμενο που έχει στόχο να εγγυηθεί στους εκδότες Τύπου «μια δίκαιη συμμετοχή» στα κέρδη που αποκομίζουν οι μηχανές αναζήτησης.

Από τη γαλλική πλευρά, διορίσθηκε ένας μεσολαβητής για να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εκδότες Τύπου και την Google, οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος Δεκεμβρίου, πράγμα που αν δεν συμβεί θα κατατεθεί νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου