Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Διοξείδιο του άνθρακα: πώς «θάβει» τη Νέα Υόρκη

Οι εκπομπές του αερίου του θερμοκηπίου οπτικοποιούνται σε ένα βίντεο που δίνει μια ιδέα του μεγέθους τους


Το βίντεο της Carbon Visuals απεικονίζει απτά το μέγεθος των εκπομπών CO2 της Νέας Υόρκης

Ακούμε τελευταία ότι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα φθάνει συνεχώς σε ιστορικά ρεκόρ, αυτή όμως για τους περισσότερους από εμάς είναι μια «αφηρημένη» ιδέα που δεν μεταφράζεται σε κάτι απτό. Ενα βίντεο έρχεται να μας δώσει μια σαφέστατη άποψη του τι ακριβώς σημαίνει, οπτικοποιώντας το αέριο του θερμοκηπίου σε γαλάζιες μπάλες που αιωρούνται στον αέρα καταλήγοντας σιγά σιγά να θάβουν κυριολεκτικά τη Νέα Υόρκη.
Το βίντεο είναι δημιουργία του Ανταμ Νάιμαν της Carbon Visuals, εταιρείας που ειδικεύεται στην πιο αποτελεσματική μετάδοση προς το κοινό των δεδομένων που αφορούν το διοξείδιο του άνθρακα. Δημιουργήθηκε με βάση τα δεδομένα του 2010, χρονιά κατά την οποία η αμερικανική μεγαλούπολη εξέπεμψε περισσότερους από 54 εκατομμύρια τόνους του αερίου του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Από λοφάκι σε ψηλό βουνό
Οι εκπομπές CO2 από τα αυτοκίνητα και τα κτίρια απεικονίζονται σαν γαλάζιες σφαίρες διαμέτρου 10 μέτρων οι οποίες ανεβαίνουν σιγά σιγά από τους δρόμους και συσσωρεύονται επάνω από την πόλη, Κάθε σφαίρα αντιστοιχεί σε έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα. Η συσσώρευση CO2 σε μια ώρα είναι ένα λοφάκι που φθάνει στη μέση σχεδόν του Empire State Building. Οι εκπομπές μιας ημέρας καλύπτουν το κτίριο ενώ οι εκπομπές ενός ολόκληρου χρόνου υψώνονται σε ένα τεράστιο βουνό που εξαφανίζει την πόλη. Οι δημιουργοί μας μεταφέρουν μάλιστα στην κορυφή του, από όπου μπορούμε να…. απολαύσουμε τη θέα παίρνοντας μια ιδέα του μεγέθους του.
«Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα είναι ένα σημαντικό μέρος του σύγχρονου κόσμου, όμως οι άνθρωπου δεν έχουν  καμία αίσθηση του μεγέθους τους» δήλωσε ο κ. Νάιμαν στο περιοδικό «New Scientist». Όπως τόνισε, στόχος της Carbon Visuals είναι να προχωρήσει σε ανάλογα βίντεο και για άλλες πόλεις. «Θέλουμε επίσης να δείξουμε τις εκπομπές ολόκληρου του πλανήτη» κατέληξε. «Αντί για δυο σφαίρες το δευτερόλεπτο, όπως στη Νέα Υόρκη, οι σφαίρες εκεί θα είναι 1.062 το δευτερόλεπτο».

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου