Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Οι μυώδεις άνδρες ζουν περισσότερο

Η μυϊκή κατάσταση κατά την εφηβεία «προβλέπει» το προσδόκιμο ζωής των ανδρών

Οι μυώδεις άνδρες ζουν περισσότερο
Ενδειξη καλής υγείας και ζωής αποτελούν οι δυνατοί μύες στην περίπτωση των ανδρών, υποστηρίζουν σουηδοί επιστήμονες

Πέρα από μια εντυπωσιακή εμφάνιση, οι δυνατοί μύες χαρίζουν στους άνδρες επιπλέον χρόνια ζωής, σύμφωνα με σουηδούς επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, που εξέτασαν τις περιπτώσεις ενός εκατομμυρίου εφήβων  στο πλαίσιο 24ετούς μελέτης.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «British Medical Journal», η μυϊκή δύναμη φαίνεται να αντανακλά τη φυσική μας κατάσταση, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγεί τη συσχέτιση μεταξύ καλής μυϊκής κατάστασης και επιπλέον χρόνων ζωής.

Παράγοντας κινδύνου οι αδύναμοι μύες
Οι ερευνητές είδαν ότι οι αδύναμοι μύες αποτελούσαν παράγοντα κινδύνου - αντίστοιχο με την παχυσαρκία ή την υπέρταση - που θα μπορούσε να οδηγήσει τους νεαρούς άνδρες σε πρόωρο θάνατο (ορίζεται ως θάνατος από όλα τα αίτια πριν την ηλικία των 55 ετών). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, όπως προέκυψε από τη μελέτη, ότι τόσο οι αδύνατοι άνδρες όσο και οι παχύσαρκοι φάνηκε να «χάνουν» χρόνια σε περίπτωση που η μυϊκή τους κατάσταση ήταν «φτωχότερη» του μέσου όρου. Από την άλλη πλευρά, όσοι εμφανίζονταν πιο μυώδεις συγκέντρωναν μεγαλύτερες πιθανότητες μακροζωίας ακόμη και αν κουβαλούσαν κάποια παραπανίσια κιλά.
Κατά τη διάρκεια της 24ετούς μελέτης, περίπου 26.145 νεαροί συμμετέχοντες πέθαναν με κύριο αίτιο θανάτου έναν ξαφνικό τραυματισμό, ενώ ακολουθούσαν άλλα αίτια όπως π.χ αυτοκτονίες, καρκίνος, καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά επεισόδια.

Αξιολογώντας τη μυϊκή ενδυνάμωση
Στο ξεκίνημα της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να εκτελέσουν μια σειρά από συγκεκριμένες ασκήσεις (ασκήσεις λαβής, εκτάσεις ποδιών και push ups με αντίσταση) για την αξιολόγησή τους. Οι έφηβοι, η μυϊκή κατάσταση των οποίων αξιολογήθηκε στην αρχή της μελέτης ως ανώτερη του μέσου όρου, εμφάνιζαν κατά το 24ετές διάστημα που διήρκεσε η παρακολούθηση 20%-30% λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο, συμπεριλαμβανομένων και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Είχαν επίσης 20%-30% μικρότερες πιθανότητες θανάτου λόγω αυτοκτονίας και 65% χαμηλότερο κίνδυνο διάγνωσης σχιζοφρένειας ή κατάθλιψης.
Αντίθετα, οι νέοι ηλικίας 16-19 ετών με τα χαμηλότερα επίπεδα μυϊκής ενδυνάμωσης ήταν εκείνοι που, κατά τους ειδικούς, αντιμετώπιζαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας.
«Τα οφέλη της φυσικής άσκησης σε οποιαδήποτε ηλικία είναι γνωστά και τεκμηριωμένα μέσα από μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να “φρενάρει” την εξέλιξη νοσημάτων στη μετέπειτα ζωή των παιδιών, να βελτιώσει τις μαθητικές επιδόσεις, την αυτοσυγκέντρωση και να συμβάλλει στη γενικότερη νοητική υγεία και ευημερία τους» σχολιάζει εκπρόσωπος του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (BHF).

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου