Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Καλώδιο "έκοψε" την επαφή της Ρωσίας με τον ISS

Η Ρωσία έχει απολέσει την επαφή με τους δορυφόρους της και δεν μπορεί να στείλει εντολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) λόγω της κοπής ενός καλωδίου στην περιοχή της Μόσχας.

"Ένα καλώδιο έχει κοπεί, και το κέντρο ελέγχου πτήσεων (TSOUP, κοντά στη Μόσχα), δεν έχει πλέον επικοινωνία", δήλωσε μία από τις πηγές αυτές στο πρακτορείο Interfax.

"Οι ειδικοί μας δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να ελέγχουν από απόσταση τους πολιτικούς δορυφόρους ούτε το ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Έχουν οπτική επαφή με το πλήρωμα και μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του, αλλά δεν μπορούν να στείλουν εντολές στο ρωσικό τμήμα του ISS", δήλωσε μια πηγή στο πρακτορείο Ria Novosti.

Μια πηγή που επικαλείται το ίδιο πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι το περιστατικό αυτό θα μπορούσε να παρεμποδίσει την προετοιμασία αποσύνδεσης ενός διαστημοπλοίου τύπου Soyuz που πρέπει να μεταφέρει στη Γη τρία μέλη του πληρώματος του ISS, και έχει προγραμματιστεί για τις 19 Νοεμβρίου.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos θέλησε να είναι περισσότερο καθησυχαστική, λέγοντας ότι μια "ανακατανομή" των μέσων ελέγχου στο εδάφους βρίσκεται σε εξέλιξη.

"Η ρήξη ενός καλωδίου κατά τη διάρκεια εργασιών (στην περιοχή της Μόσχας) δεν επηρεάζει τη λειτουργία των ρωσικών διαστημικών σκαφών ούτε εκείνη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού", δήλωσε ο Αλεξέι Κουζνέτσοφ, ένας αξιωματούχος της Roskosmos στο πρακτορείο Interfax.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου