Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ελληνική τεχνολογία για απεικόνιση ανθρώπινου αίματος



Πρωτοπόρες απεικονιστικές τεχνικές, όπου γίνεται χρήση της νανοτεχνολογίας, επέτρεψαν σε Έλληνες επιστήμονες να απεικονίσουν και να μελετήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το αίμα του ανθρώπου. Η νέα τεχνολογία κάνει σημαντικά βήματα πέρα από τις δυνατότητες του οπτικού μικροσκοπίου, του βασικού μέχρι σήμερα εργαλείου ιατρικής διάγνωσης.

Τέτοιες σύγχρονες τεχνικές, όπως την Μικροσκοπία Ατομικής Δύναμης και την Μικροσκοπία Ηλεκτρονικής Σάρωσης, εφάρμοσε το εργαστήριο «Βιοϊατρικών μελετών με απεικονιστικές τεχνικές Νανοτεχνολογίας» του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με επικεφαλής τον δρα Δημοσθένη Σταμόπουλο, σε συνεργασία με επιστήμονες από τα Νεφρολογικά Τμήματα και τις Μονάδες Αιμοκάθαρσης και Πλασμαφαίρεσης των νοσοκομείων «Γ. Γεννηματάς», «Αλεξάνδρα» και «Αρεταίειο», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του «Δημόκριτου».

Σκοπός της ελληνικής ερευνητικής ομάδας είναι να εξετάσει με μεγαλύτερη ακρίβεια την εικόνα του αίματος ασθενών με νεφρολογικές και αυτοάνοσες παθήσεις, οι οποίοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και σε άλλες θεραπείες εξωσωματικής κυκλοφορίας αίματος, όπως η πλασμαφαίρεση.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου