Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Εγκαίνια για το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο του κόσμου

Αψηφώντας τις έντονες αντιδράσεις της αλιευτικής βιομηχανίας, η Αυστραλία εγκαινίασε, την περασμένη Παρασκευή, το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο στον κόσμο. Πρόκειται για ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών που εκτείνονται σε έξι θαλάσσιες περιοχές και καλύπτουν συνολικά έκταση 2,3 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στα αυστραλιανά ύδατα. Στόχος είναι η διάσωση των απειλούμενων ειδών θαλάσσιων ειδών και των κοραλλιογενών υφάλων.


Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος της χώρας, πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτιά που δεν θα έχει μεγάλες επιπτώσεις για την εμπορική αλιεία. «Υπάρχουν κάποιες περιοχές, όπου η αλιεία θα συνεχιστεί, όμως κάποιες δραστηριότητες όπως το ψάρεμα με μηχανότρατες απαγορεύεται, ενώ υπάρχουν και περιοχές, όπου απαγορεύονται οι έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου», διευκρίνισε ο Τόνι Μπερκ.

Η δημιουργία του θαλάσσιου καταφύγιου σημαίνει μεγαλύτερη προστασία για είδη όπως η πράσινη χελώνα ή η γαλάζια φάλαινα, καθώς και για απειλούμενους πληθυσμούς ντιγκόνγκ και γκρίζων καρχαριών τροφών (ή καρχαριών ταύρων).

Κατά το σχεδιασμό του θαλάσσιου πάρκου, υπήρξαν αντιδράσεις στη βάση ότι η δημιουργία του προστατευόμενου δικτύου θα προκαλέσει την οικονομική καταστροφή παραθαλάσσιων κοινοτήτων, οδηγώντας στον εκτοπισμό δεκάδων αλιευτικών επιχειρήσεων, στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και στη ραγδαία αύξηση στις τιμές των θαλασσινών. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα επηρεαστούν εξαιτίας των αλλαγών θα λάβουν οικονομική στήριξη ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου