Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Πέθανε ο «πατέρας» της ψηφιακής φωτογραφίας

Ο Bryce Bayer δημιούργησε το «μαγικό» ψηφιακό φίλτρο το 1976

Ο Bryce Bayer, ο επιστήμονας της Eastman Kodak που χαρακτηρίστηκε ως ο «πατέρας» της ψηφιακής φωτογραφίας, απεβίωσε πριν από λίγες ημέρες σε ηλικία 83 ετών. Ο Bayer ήταν γνωστός για την κατασκευή ενός ψηφιακού φίλτρου το οποίο χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα στο σύνολο των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των smartphones.

Η εφεύρεση αυτή, η οποία φέρει το όνομα του (Bayer Filter), κατοχυρώθηκε ως δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1976 (U.S. Patent No. 3,971,065) και διαθέτει μια μωσαϊκή διάταξη φίλτρων σε κόκκινο, πράσινο και μπλε χρώμα που επιτρέπουν σε ένα αισθητήρα CCD ή CMOS να καταγράφει έγχρωμες ψηφιακές εικόνες. Ο σχεδιασμός του συστήματος μάλιστα βασίζεται στον τρόπο που το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται το χρώμα.

Το 2009 η Kodak σε δελτίο τύπου της είχε ανακοινώσει πως ο Bayer τιμήθηκε με το βραβείο «Royal Photographic Society's Progress Award», με τον τότε επικεφαλής του τεχνολογικού τμήματος, Terry Taber να δηλώνει πως «η κομψή τεχνολογία χρώματος που εφευρέθηκε από τον Bryce Bayer κρύβεται πίσω από σχεδόν οποιαδήποτε ψηφιακή εικόνα λαμβάνουμε σήμερα».


Παράλληλα με το έργο του στον τομέα αυτό, ο Bayer ανέπτυξε ακόμα βασικούς αλγόριθμους για την αποθήκευση, την ενίσχυση καθώς και την εκτύπωση ψηφιακών εικόνων.

Ο Bayer συνταξιοδοτήθηκε από την Kodak την δεκαετία του 1990 μετά από μια μακρά καριέρα στην εταιρεία. Ο θάνατος του, στις 13 Νοεμβρίου στο Maine, επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο της εταιρείας Direct Cremation.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου