Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Πειραματόζωα θεραπεύτηκαν από την επιληψία!

Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να θεραπεύσουν πλήρως την επιληψία αρουραίων, προσθέτοντας «ηρεμιστικά» γονίδια στα υπερδιεγερμένα εγκεφαλικά κύτταρα των πειραματόζωων. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η μέθοδός τους μελλοντικά θα βοηθήσει τους ανθρώπους, που δεν μπορούν να ελέγξουν τις επιληπτικές κρίσεις τους με φάρμακα.

Οι επιστήμονες του University College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», χρησιμοποίησαν έναν ιό ως «όχημα» για να εισάγουν τα πρόσθετα γονίδια σε ένα μικρό αριθμό νευρώνων του εγκεφάλου των ζώων. Μετά δεκαπέντε μέρες, οι επιληπτικές κρίσεις των αρουραίων μειώθηκαν δραματικά και σε ένα μήνα περίπου θεωρήθηκαν πλήρως θεραπευμένοι.

Η επιληψία συνήθως προκαλείται όταν μια ομάδα νευρώνων εμφανίζει υπερδιέγερση, με συνέπεια όλος ο εγκέφαλος να αποσυντονίζεται και να προκαλείται η επιληπτική κρίση.

Υπολογίζεται ότι περίπου 50 εκατ., άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από επιληψία και τα υπάρχοντα φάρμακα δεν έχουν αποτέλεσμα στο 30% από αυτούς. Οι εναλλακτικές λύσεις δεν είναι εύκολες, καθώς περιλαμβάνουν την χειρουργική αφαίρεση μέρους του εγκεφάλου, που θεωρείται υπεύθυνο για τις επιληπτικές κρίσεις, ή την χρησιμοποίηση ηλεκτροθεραπείας.

Η νέα τεχνική, που εισάγει γονίδια στο DNA των ζώων, αποτελεί μια ακόμα μορφή γονιδιακής θεραπείας. Η πρώτη θεραπεία αυτής της μορφής εγκρίθηκε στην Ευρώπη μόλις αυτόν τον μήνα, καθώς οι κλινικές δοκιμές στο παρελθόν έχουν εμφανίσει διάφορα προβλήματα για τους ασθενείς. Η εισαγωγή DNA στον προϋπάρχοντα γενετικό κώδικα ενός οργανισμού εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο πρόκλησης προβλημάτων σε άλλα γονίδια, με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για το κατά πόσο είναι όντως ασφαλής η χρησιμοποίηση ενός ιού ως μέσου για την εισαγωγή των πρόσθετων γονιδίων.

Στη συγκεκριμένη, πάντως, περίπτωση, ο επικεφαλής της έρευνας δρ Ρόμπερτ Γουάικ δήλωσε πως η τεχνική φαίνεται να είναι ασφαλής. Όπως είπε «έχουμε μεγάλες ελπίδες από αυτή την μέθοδο. Είναι η πρώτη φορά που μια γονιδιακή θεραπεία χρησιμοποιήθηκε για να σταματήσει τελείως τις επιληπτικές κρίσεις. Τα φάρμακα δεν έχουν κάνει τίποτε για την επιληψία τα τελευταία 20-30 χρόνια, πέρα από το να μειώσουν τις παρενέργειες. Υπάρχει πραγματική ανάγκη για μια νέα θεραπεία».

Όμως, θα χρειαστούν πολλές ακόμα κλινικές δοκιμές, προτού μια γονιδιακή θεραπεία πάρει την άδεια να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους με επιληψία. Θα προηγηθούν κι άλλα τεστ σε ζώα και, αν είναι πετυχημένα, τότε αναμένεται να γίνουν οι πρώτες δοκιμές σε ασθενείς, κατά προτεραιότητα σε όσους είναι υποψήφιοι για χειρουργική αφαίρεση ενός μέρους του εγκεφάλου τους. Αν κάτι δεν πάει καλά με τη γονιδιακή θεραπεία, τότε θα υπάρχει πάντα η εναλλακτική λύση να προχωρήσει κανονικά η χειρουργική επέμβαση.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου