Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Τα SMS βοηθούν στην διακοπή του καπνίσματος

Τα γραπτά μηνύματα ή βιντεομηνύματα που αποστέλλονται στα κινητά καπνιστών με στόχο να τους βοηθήσουν να απαλλαγούν από τη συνήθεια σχεδόν διπλασίασαν το ποσοστό επιτυχίας τους σε σχέση με εκείνους που δεν δέχτηκαν τέτοιου είδους βοήθεια, προκύπτει από μελέτη στη Νέα Ζηλανδία.

Οι ερευνητές, το έργο των οποίων δημοσιεύτηκε στην Cochrane Library, διαπίστωσαν ότι το 9% εκείνων που σχεδιάζουν να κόψουν το κάπνισμα, άντεξαν χωρίς τσιγάρο για τουλάχιστον έξι μήνες όταν δέχονταν υπενθύμιση με μήνυμα μέσω του κινητού τους, σε σύγκριση με το 5% εκείνων που δεν έλαβαν τέτοια βοήθεια.

Τα προγράμματα διακοπής του καπνίσματος με τη βοήθεια του κινητού περιλαμβάνουν την αποστολή γραπτού μηνύματος ή βιντεομηνύματος στο κινητό του καπνιστή καθημερινά και για αρκετές εβδομάδες με περιεχόμενο κίνητρα και συμβουλές.

Όταν έρθει η ημέρα της οριστικής διακοπής, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα πολλές φορές λάμβαναν πολλαπλά μηνύματα κάθε μέρα επί εβδομάδες που τους ενθάρρυναν, τους παρείχαν συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσουν το στερητικό σύνδρομο και επιπλέον συμβουλές σε περίπτωση που ξαναρχίσουν το κάπνισμα και χρειαστεί να ξεκινήσουν εκ νέου την προσπάθεια.

Στο πείραμα συμμετείχαν συνολικά 9.100 καπνιστές που παρακολουθήθηκαν επί έξι μήνες.

Από τους 4.730 ανθρώπους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, οι 444 κατάφεραν να το κόψουν, ενώ από τους 4.370 που δεν λάμβαναν μηνύματα στο κινητό τους, οι 240 σταμάτησαν το κάπνισμα για έξι μήνες.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου