Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Οι χιμπατζήδες βιώνουν κρίση μέσης ηλικίας

Η καμπύλη ευτυχίας της ζωής τους είναι ίδια με αυτή του ανθρώπου

Οι χιμπατζήδες βιώνουν κρίση μέσης ηλικίας
Η κρίση μέσης ηλικίας «χτυπά» και τους χιμπατζήδες

Αίσθηση έχει προκαλέσει η ανακάλυψη ότι οι χιμπαντζήδες και οι ουραγκοτάγκοι αντιμετωπίζουν κρίση μέσης ηλικίας παρόμοια με εκείνη που βιώνει ο άνθρωπος.
Η «καμπύλη» της ευτυχίας
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η πορεία της ζωής του ανθρώπου έχει σκαμπανεβάσματα και την έχουν χωρίσει σε τρεις βασικές περιόδους. Την νεότητα όπου κατά βάση ο άνθρωπος είναι χαρούμενος, την μέση ηλικία όπου ο δείκτης ευτυχίας υποχωρεί σημαντικά για να αρχίσει να ανεβαίνει και πάλι όταν ο άνθρωπος εισέρχεται στην τρίτη ηλικία. Οι ειδικοί καθιέρωσαν ένα σύμβολο για να περιγράφουν αυτή την πορεία, αυτή την καμπύλη ευτυχίας, πρόκειται για το λατινικό γράμμα «U».

Η ανακάλυψη
Την μελέτη πραγματοποίησε διεθνής ερευνητική ομάδα που αποτελούνταν από ψυχολόγους, ειδικούς στον τομέα των πρωτευόντων θηλαστικών, οικονομολόγους και άλλους επιστήμονες. Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 500 χιμπατζήδες και ουραγκοτάγκους διαφορετικών ηλικιών που ζουν σε ζωολογικούς κήπους, καταφύγια και ερευνητικά κέντρα.
«Αποφασίσαμε να διερευνήσουμε αν η καμπύλη  που συνδέεται με την ηλικία και την ευτυχία στους ανθρώπους μπορεί να περιγράψει και την σχέση ηλικίας-ευτυχίας σε άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά» αναφέρει ο Αλεξάντερ Βάις, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου που ήταν και ο επικεφαλής της μελέτης. 
«Μείναμε έκπληκτοι όταν διαπιστώσαμε ότι οι χιμπατζήδες και οι ουραγκοτάγκοι έχουν  καμπύλη ευτυχίας παρόμοια με αυτή του ανθρώπου» αναφέρει ο Αντριου Οσβαλντ του βρετανικού Πανεπιστημίου Warwick, που ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας και εκ των συντακτών της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS.

Κοινή κρίση
Σύμφωνα με τους ερευνητές οι ομοιότητες στην καμπύλη της ευτυχίας ανάμεσα σε ανθρώπους, χιμπατζήδες και ουραγκοτάγκους ξεπερνούν ζητήματα γενετικής και φυσιολογίας. Οπως υποστηρίζουν, οι χιμπατζήδες και οι ουραγκοτάγκοι αντιμετωπίζουν παρόμοιες κοινωνικές πιέσεις και αγχώδεις καταστάσεις με εκείνες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Στη μέση ηλικία δεν ζητούν βέβαια να... οδηγήσουν Ferrari, αλλά ζητούν επιμόνως περισσότερο φαγητό ή περισσότερες ερωτικές συνευρέσεις με τα θηλυκά ζώα. «Η ανακάλυψη ανοίγει πολλές πόρτες. Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι η κρίση μέσης ηλικίας ήταν ένα χαρακτηριστικό αποκλειστικά του ανθρώπου και των ανθρώπινων κοινωνιών. Θα πρέπει να κοιτάξουμε πιο βαθιά στο εξελικτικό παρελθόν μας αλλά και σε εκείνο των κοινών μας προγόνων με τους χιμπατζήδες, τους ουραγκοτάγκους και τους άλλους πιθήκους» καταλήγει ο Βάις.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου