Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ο Νο1 κίνδυνος που "κρύβει" η ανδρική κοιλιά

Οι άνδρες με υπερβολικό λίπος γύρω από τη μέση τους, δεν βάζουν σε κίνδυνο μόνο την καρδιά, αλλά και τα οστά τους. Σύμφωνα με νέα μελέτη τα οστά των ανδρών αυτών μπορεί να γίνουν πιο αδύναμα στην περίπτωση που έχουν αυξημένο κοιλιακό λίπος.


Συγκεκριμένα μετά από μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Harvard προέκυψε ότι οι άνδρες που έχουν τη λεγόμενη «μπυροκοιλιά», έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν οστεοπόρωση, μια ασθένεια που συνήθως αφορά μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες. Οι άνδρες που θέλουν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο, θα πρέπει να αποφύγουν την καθιστική ζωή και τις πολλές μπύρες μπροστά στην τηλεόραση, συμβουλεύουν οι επιστήμονες.

Η συγκεκριμένη πάθηση καθιστά τα οστά ευάλωτα σε σπασίματα καθώς χάνουν την πυκνότητά τους. Το ένα τρίτο των γυναικών έχουν υποστεί τουλάχιστον ένα ή περισσότερα κατάγματα στη ζωή τους λόγω της οστεοπόρωσης, ενώ η συχνότητα καταγμάτων στους άνδρες αφορά έναν στους πέντε.

«Οι περισσότερες μελέτες για την οστεοπόρωση έχουν επικεντρωθεί στις γυναίκες», αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Dr Miriam Bredella.«Οι άνδρες και ιδιαίτερα οι παχύσαρκοι, φαίνεται να είναι σχετικά προστατευμένοι ως προς την απώλεια οστικής μάζας».

Για να διερευνήσει αυτήν την υπόθεση, η Bredella και η ερευνητική της ομάδα, αξιολόγησαν 35 παχύσαρκους άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 34 χρόνια και Μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος περίπου 36,5. Ο ΔΜΣ αποτελεί έναν τρόπο μέτρησης του σωματικού μας λίπους.

Οι άνδρες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: οι άνδρες της μιας ομάδας είχαν κυρίως υποδόριο λίπος, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και απλώνεται σε όλο το σώμα, ενώ οι άνδρες της άλλης ομάδας είχαν ως επί το πλείστον σπλαχνικό ή ενδοκοιλιακό λίπος, που βρίσκεται βαθιά κάτω από το μυϊκό ιστό στην περιοχή της κοιλιάς.

Το σπλαγχνικό λίπος, ευθύνεται για την «κοιλίτσα» των ανδρών, αφορά ακόμη και λεπτούς άνδρες, ενώ είναι πολύ πιο απειλητικό, επειδή σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις. Η γενετική προδιάθεση, η υψηλή σε λιπαρά διατροφή και ο καθιστικός τρόπος ζωής, συμβάλλουν στην αύξηση του σπλαχνικού λίπους.

«Αυτό που μας εξέπληξε περισσότερο ήταν ότι οι άνδρες με σπλαχνικό λίπος, είχαν σημαντικά ασθενέστερα οστά, σε σχέση με την ομάδα των ανδρών με αυξημένο υποδόριο λίπος. Και αυτό συνέβαινε παρόλο που οι άνδρες και των δύο ομάδων είχαν τον ίδιο βαθμό παχυσαρκίας, ενώ ήταν περίπου στην ίδια ηλικία», ανέφερε ο Bredella.

Οι άνδρες μάλιστα με σπλαχνικό λίπος, είχαν δύο φορές πιο αδύναμα οστά σε σχέση με την ομάδα των ανδρών με το υποδόριο λίπος.

Για να «καεί» το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιακή χώρα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα αερόβιο πρόγραμμα σε συνδυασμό με καλή διατροφή.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου