Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Ερχεται ο υπερφακός!

Θα χαρίζει στις κάμερες των κινητών δυνατότητες επαγγελματικού εξοπλισμού

Ερχεται ο υπερφακός!
Στο πάτημα ενός κουμπιού, ο κάτοχος κινητού τηλεφώνου ή ταμπλέτας θα ορίζει τις ευρυγώνιες και τις μεγεθυμένες λήψεις

Έναν υπέρλεπτο φακό-«χαμαιλέοντα» ανέπτυξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, στη Βρετανία. Πρόκειται για έναν φακό, που θα μπορεί στο πάτημα ενός κουμπιού να γίνεται από κυρτός κοίλος δίνοντας έτσι στον χρήστη τη δυνατότητα να πραγματοποιεί μεγεθυμένες ή ευρυγώνιες λήψεις.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να προσφέρει στους χρήστες έξυπνων κινητών και ταμπλετών τη δυνατότητα να τραβούν φωτογραφίες που σήμερα απαιτούν επιπλέον εξοπλισμό, όπως π.χ. φακούς SLR.
«Ο νέος φακός θα διευρύνει τις δυνατότητες σχεδιασμού και προσθήκης νέων λειτουργιών στα οπτικά συστήματα» εξηγεί ο ερευνητής μεταϋλικών, δρ Σουάνγκ Ζανγκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Η ιδιότητες εστίασής του μπορούν να “παίξουν” ανάμεσα σε εκείνες ενός κυρτού και ενός κοίλου φακού, ανάλογα με την κρίση του χρήστη. Επιπλέον, το μικρό του μέγεθος και η επίπεδη επιφάνεια κάνουν τον φακό ιδιαίτερα χρήσιμο για πολλαπλές εφαρμογές» προσθέτει.

Επανάσταση πάχους… τρίχας
Ο «πλασμονικός μεταφακός» όπως τον βάφτισαν οι επιστήμονες, αποτελείται από μια επίπεδη επιφάνεια γυαλιού με μια ειδική επίστρωση από νανοσωλήνες χρυσού, της οποίας το πάχος δεν ξεπερνά μια ανθρώπινη τρίχα. Οι κοινοί φακοί διαθέτουν κυρτή επιφάνεια για να αλλάζουν την κατεύθυνση του φωτός κατά την είσοδό του στο εσωτερικό της κάμερας, μεγεθύνοντας ή μικραίνοντας το θέμα της λήψης. 
Στην περίπτωση του νέου φακού, η επίστρωση από νανοσωλήνες χρυσού ελέγχει το «ταξίδι» του φωτός διαμέσου του φακού. Το πρότυπο του υπερφακού που δημιούργησαν οι επιστήμονες, διαθέτει άνοιγμα 80 μικρομέτρων και εστιακό μήκος 60 μικρομέτρων. Η αλλαγή στην πολικότητα του φωτός στην επιφάνειά του, επιδρά στις ιδιότητες του φακού.
Η ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications».

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου