Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Πώς συνδέεται ο αυτισμός με τον τόπο κατοικίας;

Με μια πρώτη ματιά θα πείτε σίγουρα ότι ο αυτισμός έχει μια ισχυρή γενετική βάση και δεν έχει καμία σχέση με το που κατοικοεδρεύει ο κάθε γονέας. Και ίσως και να έχετε δίκιο.
Μια νέα έρευνα όμως συνδέει τις πιθανότητες για αυτισμό με τον τόπο κατοικίας. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, εάν μια έγκυος γυναίκα μένει κοντά σε δρόμους ή λεωφόρους όπου η ρύπανση του αέρα είναι μεγάλη, εξαιτίας των αυτοκινήτων, τότε αντιμετωπίζει τριπλάσιο κίνδυνο το παιδί της να γεννηθεί αυτιστικό. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;


Οι επιστήμονες από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και οι παιδίατροι από το νοσοκομείο παίδων του Λος Άντζελες, με επικεφαλής την καθηγήτρια Χίδερ Βολκ, διαπίστωσαν ότι τα αυξημένα επίπεδα στη ρύπανση του αέρα τόσο κατά την εγκυμοσύνη, όσο και κατά τους 12 πρώτους μήνες του μωρού, σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με το ποσοστό εμφάνισης αυτισμού.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχιατρικής του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «Archives of General Psychiatry» και βασίστηκε στη μελέτη 229 παιδιών με αυτισμό αλλά και άλλων 245 που αναπτύχθηκαν φυσιολογικά αλλά ζούσαν σε περιβάλλον με ατμοσφαιρική ρύπανση, δηλαδή κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους ή λεωφόρους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά αυτά είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν τη διαταραχή του αυτισμού, σε αντίθεση με τα παιδιά που ζούσαν σε ένα περιβάλλον με πιο καθαρό αέρα.
Και μπορεί η μελέτη να μην ήταν σε θέση να αποδείξει ότι άμεσα η ρύπανση της ατμποσφαιρας προκαλεί αυτισμό, έμμεσα όμως επισημάνθηκε ότι συντείνει σε αυτό.: «Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι η ρύπανση του αέρα κάνει κακό στους πνεύμονές μας, ειδικά στα παιδιά. Τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε με ποιον τρόπο η ρύπανση της ατμόσφαιρας μπορεί να επηρεάσει και τον εγκέφαλο», είπε η Χίδερ Βολκ.
Οι ερευνητές στηρίχθηκαν και σε προηγούμενες επιστημονικές μελέτες οι οποίες έχουν αποδείξει ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια που υπάρχουν στον μολυσμένο αέρα, όταν τα εισπνέουμε, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές στον οργανισμό και βλάβες στον εγκέφαλο κυρίως δε όταν μιλάμε για εγκέφαλους που βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης, όπως εκείνοι των μικρών παιδιών.
Οι επιστήμονες πλέον μελετούν τα γονίδια που προκαλούν ή εμπλέκονται με τον αυτισμό και κατά πόσο αυτά μπορούν εν δυνάμει να ενεργοποιηθούν όταν η μητέρα έγκυος ή το βρέφος, εκτεθούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου