Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012

Απεξαρτημένα άτομα μαθαίνουν να καλλιεργούν τη γη

Με μια γιορτή σε νεοκλασικό κτίριο στα Εξάρχεια, του Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ολοκληρώθηκε το επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης «Τεχνικός καλλιέργειας με βιολογικές και παραδοσιακές μεθόδους» που υλοποίησε το ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για πρώην χρήστες, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Μια ομάδα 15 απεξαρτημένων ατόμων, από τον περασμένο Αύγουστο έκαναν μαθήματα με αντικείμενο τη βιολογική καλλιέργεια, θεωρία αλλά και πρακτική άσκηση, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Η εμπειρία για μένα ήταν πρωτόγνωρη. Η καθημερινή ασχολία μου επί οκτώ ώρες, με συγκεκριμένο αντικείμενο ήταν κάτι πολύ δημιουργικό, ιδιαίτερα σε καιρό μεγάλης ανεργίας» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ειρήνη από τη Διάβαση. Εξέφρασε επίσης, την επιθυμία να ασχοληθεί με τη γη «αν τα καταφέρει», ιδιαίτερα, με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και λουλουδιών.

«Πολύ ωραία» χαρακτήρισε την εμπειρία και η Πέρσα από την Παρέμβαση, που δεν είχε ασχοληθεί άλλη φορά με τη γη. Είναι ενάμιση χρόνο άνεργη και όπως είπε, θα ήθελε να ασχοληθεί με την καλλιέργεια μανιταριών ή βιολογικών προϊόντων, έστω μόνο για την οικογένειά της. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι γονείς των παιδιών, οι εκπαιδευτές τους, καθώς και καθηγητές από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Όλοι έκαναν λόγο για πολύτιμη εμπειρία και υπογράμμισαν το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι εκπαιδευόμενοι για να μάθουν.

«Στόχος των συγκεκριμένων προγραμμάτων είναι η ένταξη αυτών των παιδιών, ο εφοδιασμός τους με προσόντα και γνώσεις που θα τα βοηθήσουν να σταθούν στα πόδια τους και να βρουν εργασία», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Αγγελική Χαμοσφακίδη, υπεύθυνη του τμήματος εκπαίδευσης, υπογραμμίζοντας το συμβολισμό του συγκεκριμένου προγράμματος. «Οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να πιάσουν με τα χέρια τους το χώμα, να φροντίσουν ένα δεντράκι, να δουν ένα φυτό να μεγαλώσει, σαν τη δική τους ζωή που ξαναφτιάχνεται», είπε.

Τη σημασία των προγραμμάτων για τους ανθρώπους αυτούς, τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο Παρασκευάς Σάββας, υπεύθυνος επανένταξης του ΚΕΘΕΑ. «Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης είναι πολύ σημαντικό αυτό που γίνεται για τη θεραπεία των παιδιών, για την κοινωνικοποίησή τους και την ένταξή τους».

Οι εκπαιδευόμενοι έκαναν πράξη τις γνώσεις που αποκόμισαν, στολίζοντας με καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά τους κήπους του νεοκλασικού κτιρίου του Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.

Το πρόγραμμα κατάρτισης διάρκειας 400 ωρών υλοποιήθηκε στην περιφέρεια Αττικής την περίοδο Αυγούστου- Νοεμβρίου 2012 για συνολικά 15 απεξαρτημένα ή υπό απεξάρτηση άνεργα άτομα. Εντάσσεται στο Υποέργο [1] της Πράξης «ΚΕΘΕΑ-Υπηρεσίες Κατάρτισης και Συμβουλευτικής σε απεξαρτημένα ή υπό απεξάρτηση άτομα» του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 11 «Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Η υλοποίηση έγινε από το Εξειδικευμένο Κέντρο Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΕΚΚΕΕ ΚΕΘΕΑ) - Παράρτημα ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου