Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

«Ανθρώπινο» ρομπότ

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πίζας, στην Ιταλία, δημιούργησαν ένα ρομπότ με ανθρώπινες εκφράσεις. Ο λόγος για τη FACE (Facial Automation for Conveying Emotions), μια ρομποτική γυναίκα, η οποία μάλιστα έχει δανειστεί τα χαρακτηριστικά του προσώπου της συζύγου ενός εκ των ερευνητών.
Υστερα από 30 χρόνια μελέτης οι ιταλοί ειδικοί προχώρησαν στην κατασκευή ενός ρομπότ το οποίο με τη βοήθεια 32 μικροκινητήρων καταφέρνει να αντιγράψει με επιτυχία δεκάδες από τις εκφράσεις ενός γυναικείου προσώπου.
Πίσω από την επιτυχία των εκφράσεων της FACE κρύβεται το λογισμικό HEFES (Hybrid Engine for Facial Expressions Synthesis), το οποίο είναι σχεδιασμένο ώστε να μιμείται τις ανθρώπινες συναισθηματικές αντιδράσεις.
Μετά την ολοκλήρωση του ρομπότ οι επιστήμονες, σε συνεργασία με ψυχολόγους, προχώρησαν σε δοκιμές των εκφράσεών του σε πέντε αυτιστικά και 15 μη αυτιστικά παιδιά. Παρατήρησαν λοιπόν ότι και οι δύο ομάδες παιδιών μπορούσαν να διακρίνουν επιτυχώς εκφράσεις που σχετίζονταν με τη χαρά, τη λύπη και τον θυμό, ενώ εμφάνισαν μεγαλύτερη δυσκολία στις περιπτώσεις του φόβου, της αηδίας και της έκπληξης.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου