Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Η «Στέψη» πρώτη αποστολή του Curiosity

Πρόκειται για ένα μικρό βράχο μεγέθους παρόμοιο με ένα μπαλάκι του τένις
 
Η «Στέψη» πρώτη αποστολή του Curiosity
O βράχος έχει το μέγεθος μιας μπάλας του τένις
 
H «Στέψη», ένας βράχος σε μέγεθος μπάλας του τένις, ήταν ο πρώτος που εξέτασε το Curiosity, το οποίο βρίσκεται στον Αρη. Το ρομποτικό όχημα «εκτόξευσε» για μερικά δευτερόλεπτα πάνω στο μικρό βράχο τις ειδικές ακτίνες λέιζερ με σκοπό να αναλύσει τη χημική του σύσταση.

Η «ακραία» τεχνική
Το πείραμα καταγράφηκε από το συνδυασμένο σύστημα με την ονομασία «Χημεία-και-κάμερα» (ChemCam) και το οποίο είναι ικανό να διακρίνει περισσότερα από 6.000 διαφορετικά μήκη κύματος στο υπεριώδες, υπέρυθρο και ορατό φάσμα του φωτός και έχει σχεδιαστεί για να λάβει περίπου 14.000 μετρήσεις.

Η συγκεκριμένη τεχνική ChemCam έχει χρησιμοποιηθεί για να εξετάσει τη σύνθεση των υλικών σε ακραίες συνθήκες περιβάλλοντος, όπως το εσωτερικό των πυρηνικών αντιδραστήρων και ο πυθμένας της θαλάσσιας αβύσσου.  Η τεχνολογία αυτή έχει επίσης πειραματικές εφαρμογές σε περιβαλλοντικές μελέτες και στην ανίχνευση του καρκίνου.

Πετυχημένη δοκιμή

Ο σκοπός της αρχικής χρήσης του λέιζερ ήταν ένα είδους πρακτικής εξάσκησης για να αποδείξει αν είναι όλα έτοιμα, ώστε να ξεκινήσει η επιχείρηση της πραγματικής διερεύνησης της γεωλογίας του Κόκκινου Πλανήτη. Το μέλος της ερευνητικής ομάδας, Σιλβέστρ Μόρις, του Ινστιτούτου Αστροφυσικής και Πλανητολογίας στην Τουλούζη της Γαλλίας είπε ότι εξεπλάγη από την επιτυχία καθώς τα δεδομένα είναι ακόμη καλύτερα από τις δοκιμές στη Γη.

Το ρομποτικό όχημα Curiosity προσεδαφίστηκε στον Άρη στις 6 Αυγούστου μετά από οκτώ μήνες, και 354 εκατομμύρια μίλια ταξίδι. Η αποστολή του είναι η πιο ακριβή και τεχνολογικά προηγμένη που εστάλη ποτέ από τη Γη στον Κόκκινο Πλανήτη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου