Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Επιστήμονες δημιούργησαν «ασπόνδυλο» ρομπότ

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Harvard κατασκεύασαν ένα ρομπότ το οποίο μπορεί να αλλάζει χρώμα σε δευτερόλεπτα, επιτρέποντάς του να ταιριάζει απόλυτα και να «κρύβεται» στο περιβάλλον σαν χαμαιλέοντας, ή αντίθετα, να χρησιμοπιοεί έντονα χρώματα για να ξεχωρίζει από απόσταση.
Οι επιστήμονες ενδιαφέρονταν για την δημιουργία ενός «μαλακού» και ευέλικτου ρομπότ, σε αντίθεση με τα σκληρά και εύθραυστα που κατασκευάζονται σήμερα. Έτσι, ο σχεδιασμός τους εμπνεύστηκε από την θάλασσα, από ασπόνδυλα ζώα όπως καλαμάρια και αστερίες.
Το ρομπότ κινείται μέσω αέρα ο οποίος αντλείται μέσω μικρών κυλινδρών στο σώμα του και είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να μπορεί να περάσει από κενό δυο εκατοστών. Η αλλαγή χρωμάτων του επιτυγχάνεται μέσω χρωστικών ουσιών, οι οποίες μοιράζονται στο σώμα του μέσω ενός δικτύου σωληνών. Αυτές επιτρέπουν στο ρομπότ να αλλάζει εύκολα χρώμα, ακόμα και να φωσφωρίζει στο σκοτάδι.
Προς το παρόν ηλεκτρική ενέργεια και το χρώμα παρέχονται στο ρομπότ μέσω καλωδίων και σωληνών, ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν πως σύντομα θα μπορούν να κατασκευάσουν ένα μοντέλο όπου τόσο η τροφοδοσία όσο και οι χρωστικές θα παρέχονται αυτόνομα.
Οι τομείς της έρευνας και διάσωσης, της ιατρικής, ακόμα και της ασφάλειας σίγουρα θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την χρήση του ρομπότ, όταν καταφέρουν τουλάχιστον να κατασκευάσουν μια αυτόνομη υλοποίηση του.




Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου