Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Τρισδιάστατος κινηματογράφος χωρίς γυαλιά!

Η προσθήκη περσίδων στην οθόνη δημιουργεί την ψευδαίσθηση του βάθους
Τρισδιάστατος κινηματογράφος χωρίς γυαλιά!
Στην απόλυτη ελευθερία παρακολούθησης 3D προβολών θα μπορούσε να οδηγήσει η νέα τεχνική των ειδικών
 
Νοτιοκορεάτες ερευνητές επινόησαν μια τεχνική ικανή να μεταμορφώνει μια απλή οθόνη κινηματογράφου σε… τρισδιάστατη. Ο λόγος για την τεχνική των «περσίδων», όπως την ονομάζουν, η οποία χαρίζει στην εικόνα άμεσα τρεις διαστάσεις χωρίς την ανάγκη χρήσης των άβολων γυαλιών.

Αποτελεσματική και οικονομική τεχνική
Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ η νέα τεχνική πέρα από αποτελεσματική είναι και πολύ πιο οικονομική από τον ειδικό εξοπλισμό για την προβολή τρισδιάστατων ταινιών.
«Κατά την τελευταία δεκαετία έχει καταγραφεί μεγάλη πρόοδος με στόχο τη βελτίωση της παρακολούθησης τρισδιάστατων ταινιών από πλευράς των θεατών» αναφέρει ο κύριος ερευνητής και καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρικής Μηχανικής, Μπιούνγκο Λι. 
«Επιθυμούμε τώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα με τη βοήθεια μιας μεθόδου, η οποία εάν επιβεβαιωθεί μέσα από περαιτέρω μελέτη, θα μπορούσε να προσφέρει μια απλή, μικρού μεγέθους και οικονομική προσέγγιση ως προς την αναπαραγωγή τρισδιάστατων ταινιών, γλιτώνοντας μάλιστα τους θεατές από τη χρήση των ειδικών γυαλιών» υποστηρίζει ο ίδιος.


«Περσίδες»… 3D
Το νέο σύστημα των κινηματογραφικών «περσίδων» λειτουργεί αποτρέποντας την αντανάκλαση του φωτός της προβολής από την οθόνη. Προκειμένου να «παγιδεύσουν» την απαιτούμενη ισχύ του φωτός οι ερευνητές προσέθεσαν στην οθόνη μια ειδική επιβραδυντική επικάλυψη η οποία ουσιαστικά φρενάρει τα κύματά του.
Η συγκεκριμένη μεμβράνη αλλάζει την κατάσταση της πόλωσης του φωτός με αποτέλεσμα αυτό να μη μπορεί να περάσει διαμέσου των περσίδων οι οποίες παίζουν ρόλο πολωτών. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της ψευδαίσθησης του «βάθους» και συνεπώς ενός πειστικού τρισδιάστατου αποτελέσματος, άνευ γυαλιών.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου