Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Γιατί βουλώνουν τα αυτιά μας;

Τα αυτιά βουλώνουν πολύ απλά, εξαιτίας της εξωτερικής διαφοράς πίεσης, με την εσωτερική. Όταν λέμε εσωτερική, εννοούμε από το τύμπανο του αυτιού μας και μέσα, ενώ όταν λέμε εξωτερική, εννοούμε από το τύμπανο και έξω.

Το τύμπανο είναι σαν ένας φράχτης μεταξύ του μέσα και του έξω. Τώρα, αν ξαφνικά αυξηθεί η εξωτερική πίεση, ή μειωθεί, τότε αυτός ο φράχτης θα "τεντώσει" προς τη μεριά με τη λιγότερη πίεση.

Αυτό μπορεί να συμβεί αν βρεθούμε ξαφνικά σε περιβάλλον με μεγαλύτερη ή μικρότερη ατμοσφαιρική πίεση, όπως για παράδειγμα όταν απογειώνεται ένα αεροπλάνο (συνήθως βρισκόμαστε πολύ γρήγορα σε διαφορετική εξωτερική πίεση).

Έτσι βουλώνουν τα αυτιά

Για να επαναφέρει όμως ο οργανισμός το τύμπανο - φράχτη στη φυσιολογική του κατάσταση, θα πρέπει να αυξήσει (αν η εξωτερική πίεση έχει αυξηθεί) ή να μειώσει (αν η εξωτερική πίεση έχει μειωθεί) την εσωτερική πίεση.

Αυτό το επιτυγχάνει με κάποιεςσάλπιγγες που συνδέονται με το λαιμό. Αυτές οι σάλπιγγες φυσιολογικά είναι "κλειστές", όμως όταν δημιουργηθεί τέτοιο θέμα, τότε ανοίγουν (και σε αυτό βοηθάει και το άνοιγμα-κλείσιμο του σαγονιού) κι έτσι εξισορροπούν την εσωτερική πίεση με την εξωτερική.


Αν δηλαδή "λείπει" πίεση εσωτερικά, τότε εισάγουν από έξω κατάλληλη ποσότητα πίεσης κι έτσι την εξισορροπούν, ή αντίστοιχα, όταν εσωτερικά έχει πολύ πίεση, την εκτονώνουν προς τα έξω.

Κατά την εξομάλυνση της πίεσης, ακούγεται ένας ήχος στο αυτί μας, συνοδευόμενος από ένα ανακουφιστικό ξεβούλωμα! Αυτός ο ήχος ακούγεται επειδή το τύμπανό μας έχει επανέλθει "απότομα"(δημιουργήθηκε κατάλληλη πίεση ώστε να υποκύψει και να σπρωχτεί) στη φυσιολογική του θέση.

Τώρα, όταν κρυολογούμε, τα αυτιά βουλώνουν πιο εύκολα επειδή αυτές οι σάλπιγγες φράσσουν από τη βλέννα. Έτσι, είναι πιο δύσκολο να κρατήσουν ισορροπία μεταξύ της εσωτερικής και εξωτερικής πίεσης και τα αυτιά μας βουλώνουν με το παραμικρό, που σε φυσιολογικές συνθήκες, οι πιέσεις θα εξισορροπούνταν και δεν θα προλάβαιναν να βουλώσουν τα αυτιάμας.

Δηλαδή πιο απλά, με την παραμικρή διαφορά πίεσης σχεδόν, τα αυτιά μας βουλώνουν, που δεν θα βούλωναν αν δεν είμασταν κρυωμένοι.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου