Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Έρευνα: Θανατώνονται 100 εκατομμύρια καρχαρίες το χρόνο

Έκκληση για αποτελεσματικότερα μέτρα προστασίας των πιο ευάλωτων ειδών


Ζοφερό διαγράφεται το μέλλον για πολλά είδη καρχαριών που κινδυνεύουν με αφανισμό μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της λεπτομερέστερης αξιολόγησης που έχει γίνει μέχρι σήμερα γύρω από τις επιπτώσεις της παράνομης αλίευσής τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετείχαν, περίπου 100 εκατομμύρια καρχαρίες θανατώνονται κάθε χρόνο.
Τα άκρως ανησυχητικά συμπεράσματα παρουσιάστηκαν εν όψει του συνεδρίου της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES), στην Μπανγκόκ. Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι τα επίπεδα αλίευσης υπερβαίνουν κατά πολύ αυτά της ικανότητας ανάκαμψης των πληθυσμών και απηύθυναν έκκληση για τη λήψη αποτελεσματικότερων μέτρων προστασίας των πιο ευάλωτων ειδών, όπως είναι ο ωκεάνιος λευκοπτέρυγος, η λάμνα και αρκετά είδη σφυροκέφαλων καρχαριών.


Οι καρχαρίες θανατώνονται κυρίως για τα πτερύγιά τους που αποτελούν βασικό συστατικό σε σούπες, οι οποίες θεωρούνται εκλεκτό –και ακριβό- έδεσμα σε ασιατικές χώρες. Αξιοποιώντας επίσημα στοιχεία για τις ποσότητες που αλιεύονται, αλλά και δεδομένα από σχεδόν 100 εκθέσεις, οι ερευνητές από πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά προσπάθησαν να υπολογίσουν τον αριθμό των καρχαριών που θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο. Όπως παραδέχονται στην έκθεσή τους, στην επιθεώρηση Marine Policy, αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες, λόγω της αμφίβολης ποιότητας των δεδομένων. Ενδεικτικά, πολλοί στόλοι πιάνουν καρχαρίες, τους αφαιρούν τα πτερύγια και τους πετούν νεκρούς πίσω στη θάλασσα. Τα ψάρια αυτά όμως, δεν καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία.
Σύμφωνα πάντως με τους υπολογισμούς τους, κάθε χρόνο θανατώνεται περίπου το 6,4 με 7,9% όλων των ειδών καρχαριών. Μόνο το 2010, ο αριθμός των νεκρών καρχαριών κυμάνθηκε μεταξύ 63 εκατομμυρίων και 273 εκ. «Σίγουρα τα 100 εκατομμύρια είναι μια ενδιάμεση εκτίμηση – και αυτή είναι η καλύτερη εκτίμηση που μπορεί να υπάρξει», δήλωσε στο BBC ο Ντέμιαν Τσάπμαν από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Στόουνι Μπρουκ, ο οποίος μετείχε στις έρευνες.
Για να γίνουν πιο κατανοητοί αυτοί οι αριθμοί, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα γύρω από 60 και πλέον είδη καρχαριών. Είδαν ότι, προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα του πληθυσμού, το ποσοστό των θανατώσεων δεν πρέπει να ξεπερνά το 4,9% κάθε χρόνο. Μία υπέρβαση αυτού του ποσοστού συνιστά απειλή για την επιβίωση ειδών όπως τα προαναφερθέντα και όχι μόνο, καθώς οι καρχαρίες αργούν να ωριμάσουν και γεννούν λιγότερα μικρά σε σχέση με άλλα ψάρια.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου