Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Ο σκληρός πόλεμος των μυρμηγκιών

Δύο είδη εισβολέων από την Ασία και την Αργεντινή μάχονται για την επιβίωσή τους στη Βόρεια Καρολίνα

Επιστήμονας στην Αυστραλία κρατά ένα φιαλίδιο με μυρμήγκια της Αργεντινής, ένα είδος που έχει σχηματίσει αποικία μήκους 100 χιλιομέτρων στη Μελβούρνη

Στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ μαίνεται ένας πόλεμος αδυσώπητος, με μαχητές ιδιαίτερα σκληρούς κι επιθετικούς και από τις δύο πλευρές, που έχει τραβήξει τα βλέμματα των επιστημόνων. Πρόκειται για δύο από τα πιο διαδεδομένα είδη μυρμηγκιών-εισβολέων στον κόσμο, που μάχονται για την επιβίωσή τους.
Το ένα είδος είναι το μυρμήγκι της Αργεντινής που θεωρείται ο μεγαλύτερος εισβολέας στον πλανήτη, καθώς εξαπλώνεται παντού και συνήθως κάμπτει κάθε αντίσταση.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, αυτά τα μυρμήγκια κατοικούσαν ανενόχλητα και στη Βόρεια Καρολίνα. Εφτασε όμως εκεί ένα ακόμα πιο επιθετικό είδος, το μυρμήγκι της Ασίας με την επιστημονική ονομασία Pachycondyla chinensis, γεγονός που σήμανε την έναρξη του μυρμηγκοπόλεμου στην πολιτεία.
Τα μυρμήγκια-εισβολείς είναι λίγα ανάμεσα στα 12.400 είδη που είναι γνωστά στους επιστήμονες. Η συντριπτική πλειονότητα προτιμά να μένει στα γνώριμά της μέρη, εξηγεί ο Τζες Σο Πέντερσεν, βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Η επίδραση όμως αυτών των λιλιπούτειων εισβολέων στα οικοσυστήματα, στην οικονομία, αλλά και την ανθρώπινη υγεία είναι πολύ μεγαλύτερη από το μέγεθός τους, λέει ο καθηγητής στη Μαρίσα Φεσέντεν του «Scientific American».
Τα κόκκινα μυρμήγκια, για παράδειγμα, βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των ανθρώπων που πατάνε κατά λάθος τη φωλιά τους. Αλλα μυρμήγκια-εισβολείς εξολοθρεύουν ντόπια είδη, τα οποία φυτεύουν σπόρους και καλλιεργούν το έδαφος. Τα ξένα είδη όμως δεν αναλαμβάνουν τις ίδιες εργασίες, με αποτέλεσμα το περιβάλλον να υποφέρει.
Επίσης, οι εισβολείς μπορεί να προκαλέσουν ολική κατάρρευση σε ένα οικοσύστημα όπως έγινε με τα κίτρινα μυρμήγκια (Anoplolepis gracilipes) που εισέβαλαν στη Νήσο των Χριστουγέννων. Η παρουσία τους ενόχλησε τόσο πολύ τα ενδημικά πτηνά ώστε άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες και άρχισαν να τρώνε τα διάσημα κόκκινα καβούρια του νησιού. Επίσης, η παρουσία μυρμηγκιών και άλλων ξενικών ειδών είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση ενός ενδημικού είδους νυχτερίδας.
Στη Βόρεια Καρολίνα, οι ερευνητές από το πολιτειακό πανεπιστήμιο στο Ράλι εντόπισαν «κατά τύχη» τον πόλεμο ανάμεσα στα μυρμήγκια της Αργεντινής και της Ασίας.
Η Ελεανορ Σπάισερ Ράις ανακάλυψε φωλιές ασιατικών μυρμηγκιών σε ένα πάρκο, όπου ζούσαν τα μυρμήγκια της Αργεντινής. «Ηταν πραγματικά περίεργο ότι ένα άλλο είδος έκανε τη φωλιά του εκεί. Τα μυρμήγκια της Αργεντινής δεν ανέχονται τον ανταγωνισμό και διώχνουν όσα ξένα μυρμήγκια έρχονται στην περιοχή τους. Τους επιτίθενται και τα απομακρύνουν από τις πηγές τροφής τους», λέει η Σπάισερ Ράις. Τα μυρμήγκια της Αργεντινής σχηματίζουν μεγάλες αποικίες με εκτεταμένα δίκτυα από φωλιές.
Εδώ όμως, πρώτη φορά, ένα άλλο είδος κατάφερε να τα εκτοπίσει.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου