Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο τροχαίου

Ένας δυνατός καφές μπορεί να είναι η καλύτερη παρέα για όσους διανύουν με το αυτοκίνητό τους μεγάλες αποστάσεις, καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο τροχαίου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως γράφουν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ) επιστήμονες από την Αυστραλία, μελέτησαν 530 οδηγούς βαρέων οχημάτων, οι οποίοι είχαν προσφάτως εμπλακεί σε τροχαίο και 517 συναδέλφους τους, οι οποίοι δεν είχαν κανένα τροχαίο κατά το τελευταίο 12μηνο.

Όπως διαπίστωσαν, ο καφές και κάθε άλλο ρόφημα με καφεΐνη σχετιζόταν με μείωση του κινδύνου τροχαίου, πιθανώς επειδή η καφεΐνη ασκεί διεγερτική δράση και αυξάνει την εγρήγορση.

Ωστόσο, οι ειδικοί έσπευσαν να διευκρινίσουν πως το εύρημά τους δεν σημαίνει πως η καφεΐνη μπορεί να υποκαταστήσει τον ύπνο για τους κουρασμένους οδηγούς – τουλάχιστον όχι για πολλή ώρα.

Στη μελέτη, το 43% των οδηγών είπαν ότι έπιναν ροφήματα με καφεΐνη (λ.χ. καφέ, τσάι, ισοτονικά ροφήματα) με στόχο να μείνουν ξύπνιοι στο τιμόνι. Οι οδηγοί αυτοί διέτρεχαν κατά 63% μικρότερο κίνδυνο να εμπλακούν σε τροχαίο, σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν ροφήματα με καφεΐνη.

Το εύρημα αυτό ίσχυε, όπως αναφέρουν τα Νέα, ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο τροχαίου, όπως η ηλικία των οδηγών (η μέση ηλικία ήταν τα 45 έτη), τα χιλιόμετρα που διήνυε κάθε οδηγός, η οδήγηση τη νύχτα και η διάρκεια του ύπνου.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως οι οδηγοί οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε τροχαία κατά την τελευταία πενταετία, διέτρεχαν κίνδυνο αυξημένο κατά 81% να πάθουν και άλλο.

Το 70% των οδηγών, εξάλλου, είπαν πως όταν ένιωθαν κουρασμένοι σταματούσαν τη νταλίκα τους σε πάρκινγκ για να κοιμηθούν λίγο – κάτι που οι ειδικοί στην οδική ασφάλεια συνιστούν ενθέρμως ως μέσον πρόληψης των τροχαίων.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου