Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Ανακάλυψαν «παράλληλο κόσμο» από μικροβιακή ζωή, κάτω από τους ωκεανούς


Ένα «παράλληλο σύμπαν» γεμάτο από μικροβιακές μορφές ζωής, ανακάλυψαν επιστήμονες βαθιά κάτω από τον πυθμένα των ωκεανών.

Οι ερευνητές από έξι χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Βρετανία, Ιαπωνία), με επικεφαλής τον μικροβιολόγο Μαρκ Λέβερ του Κέντρου Γεωμικροβιολογίας του πανεπιστημίου του Άαρχους στη Δανία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", πραγματοποίησαν γεωτρήσεις σε βάθος 2.500 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Β. Αμερικής. Οι επιστήμονες διείσδυσαν σε ακόμα μεγαλύτερα βάθη έως 580 μέτρων κάτω από το βυθό και συνέλλεξαν δείγματα από ηφαιστειακό βασάλτη, που είχε σχηματιστεί πριν από περίπου 3,5 εκατ. χρόνια.

Στο εσωτερικό των πετρωμάτων, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ζωντανούς μικροοργανισμούς που αναπτύσσονταν (η γενετική ανάλυση έδειξε ότι δεν είχαν τόσο μεγάλη ηλικία όσο τα πετρώματα γύρω τους) και πολλοί από αυτούς παρήγαγαν μεθάνιο ή υδρόθειο. Οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι τα μικρόβια αυτά δεν τρύπωσαν στο εσωτερικό της Γης από την επιφάνεια, αλλά ζουν εδώ και πολύ καιρό μέσα στον φλοιό της Γης.

Οι εν λόγω μικροοργανισμοί φαίνεται να επιβιώνουν κυρίως χρησιμοποιώντας ως πηγή ενέργειας το υδρογόνο (που σχηματίζεται όταν το νερό κυλάει μέσω των πλούσιων σε σίδηρο υπόγειων πετρωμάτων), για να μετατρέπουν στη συνέχεια το διοξείδιο του άνθρακα σε οργανική ύλη. Αυτή η διαδικασία της λεγόμενης «χημειοσύνθεσης» είναι εναλλακτική της επιφανειακής φωτοσύνθεσης, που χρησιμοποιεί το ηλιακό φως και το διοξείδιο του άνθρακα για να παράγει οργανικές ύλες (και οξυγόνο).

Όμως ολόκληρος ο ωκεάνιος φλοιός φαίνεται, μετά και από τα νέα ευρήματα, πως αποτελεί ένα πολύ πιο εκτεταμένο μικροβιακό οικοσύστημα. Όπως είπε ο Λέβερ, «ο φλοιός της Γης μπορεί να αποτελεί το πρώτο σημαντικό οικοσύστημα της Γης που τρέφεται με χημική ενέργεια, παρά με ηλιακό φως».

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου