Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Aerogel γραφενίου: Το νέο ελαφρύτερο υλικό στον πλανήτη με εντυπωσιακές πιθανές εφαρμογές

Ο “αγώνας” για την κατασκευή του ελαφρύτερου υλικού στον κόσμο συνεχίζεται, καθώς περίπου 9 μήνες μετά τον αερογραφίτη των Hamburg University of Technology και University of Kiel (0.18mg/cm3), ερευνητές του τμήματος Polymer Science and Engineering του Zhejiang University (Κίνα) δημιούργησαν ένα νέο aerogel από γραφένιο πυκνότητας μόλις 0.16 mg/cm3 (μιλιγκραμ ανά κυβικό εκατοστό)!


Η ανάπτυξη αυτού του aerogel προέκυψε κατά τις έρευνες επάνω στο μαγικό υλικό, όταν η ομάδα των ερευνητών μεταπήδησε από την κατασκευή μονοδιάστατων ινών και διδιάστατων υμενίων γραφενίου στη δημιουργία τρισδιάστατης πορώδους δομής, σε μια προσπάθεια να πάρουν το ρεκόρ στα χέρια τους.

Για να το επιτύχουν αυτό, χρησιμοποίησαν μια νέα μέθοδο freeze-drying διαλύματος νανοσωλήνων άνθρακα και γραφενίου, έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα “σφουγγάρι” άνθρακα με δυνατότητα ρύθμισης του σχήματος και του μεγέθους ανάλογα με τη χρήση που επιθυμούν, χωρίς να περιορίζονται από καλούπια.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα υπερελαστικό και πανίσχυρο υλικό που επανέρχεται στο αρχικό σχήμα του μετά τη συμπίεση, με δυνατότητα απορρόφησης έως και 900 φορές περισσότερο από το βάρος του! Για παράδειγμα, ένα γραμμάριο aerogel γραφενίου μπορεί να απορροφήσει μέχρι 68.8 γραμμάρια πετρελαίου ανά δευτερόλεπτο (!), επομένως, μια καλή χρήση θα ήταν για τον καθαρισμό κηλίδων από τη θάλασσα.

Επιπλέον, λόγω της ελαστικότητας του, μετά την απορρόφηση του πετρελαίου είναι εφικτή η ανακύκλωση τόσο του “σφουγγαριού”, όσο και του ίδιου του πετρελαίου. Βέβαια, οι ερευνητές αναζητούν και άλλες εφαρμογές, όπως για μονώσεις, καταλύτες κλπ.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου