Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Η ρύπανση προκαλεί άσθμα στα παιδιά

Μια νέα επιστημονική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε δέκα ευρωπαϊκές πόλεις, κατέληξε στην εκτίμηση ότι το 14% των περιστατικών χρόνιου παιδικού άσθματος οφείλονται στην έκθεση των παιδιών στην ατμοσφαιρική ρύπανση, που προκαλείται από την κυκλοφορία των οχημάτων, ιδίως όσον αφορά όσα ζουν κοντά σε δρόμους με μεγάλη κίνηση.

Το ποσοστό αυτό είναι συγκρίσιμο με τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος, στο οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αποδίδεται το 4% έως 18% των περιστατικών παιδικού άσθματος.

Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο ευρωπαϊκό πνευμονολογικό περιοδικό "European Respiratory Journal", έρχονται να αναδείξουν τη σημασία της καθαρής ατμόσφαιρας και την ανάγκη να βελτιωθεί η ποιότητά της στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει το 2013 «Έτος Αέρα».

Μέχρι τώρα, η ρύπανση από τα οχήματα θεωρείτο ότι απλώς πυροδοτεί τα οξεία συμπτώματα του άσθματος και ότι δεν ευθύνεται για περιπτώσεις χρόνιου άσθματος. Όμως, η νέα μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Λάουρα Πέρεζ του Ελβετικού Ινστιτούτου Τροπικής και Δημόσιας Υγείας, δείχνει ότι οι τοξικές ουσίες που εκλύονται από τα οχήματα κατά μήκος των δρόμων όπου ζουν οι Ευρωπαίοι, σωρευτικά επιβαρύνουν τους πνεύμονες, με τελική συνέπεια την εμφάνιση άσθματος.

«Η ρύπανση του αέρα ήταν ήδη γνωστό ότι πυροδοτεί συμπτώματα άσθματος, όμως είναι η πρώτη φορά που εκτιμήσαμε το ποσοστό των περιστατικών, τα οποία δεν θα είχαν συμβεί αν οι Ευρωπαίοι δεν είχαν εκτεθεί στη ρύπανση από το κυκλοφοριακό», επεσήμανε η Λάουρα Πέρεζ και τόνισε ότι τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία πρέπει να ληφθούν υπόψη από τις αρμόδιες Αρχές για να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου