Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Μεξικανοί «οικο-τρομοκράτες» κατά της νανοτεχνολογίας

Στο Μεξικό, όπως και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, Ουρουγουάη) η νανοτεχνολογία θεωρείται ως «επένδυση προς το μέλλον», και το ενδιαφέρον προς τον τομέα είναι εξαιρετικά μεγάλο.

Η νανοτεχνολογία αποτελεί ένα από τα «σίγουρα στοιχήματα» του μέλλοντος, καθώς είναι μάλλον αναπόφευκτο πως μέσα σε λίγα χρόνια θα έχει διεισδύσει σε πάρα πολλά σημεία της καθημερινής και μη ζωής. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά πιθανές αρνητικές επιπτώσεις- και κάποιοι εξ αυτών παρουσιάζονται ιδιαίτερα ακραίοι όσον αφορά αυτές τους τις πεποιθήσεις.

Όπως αναφέρει το Wired, η μεξικανική οργάνωση ITS (Individualidades Tendiendo a lo Salvaje), η οποία δημοσίευσε σχετικό μανιφέστο στο αναρχιστικό blog Liberacion Total τον προηγούμενο μήνα, στοχοποιεί εδώ και χρόνια Μεξικανούς επιστήμονες που ασχολούνται με έρευνες πάνω στη νανοτεχνολογία και τη βιοτεχνολογία, καθώς θεωρεί πως η δουλειά τους απειλεί την ανθρωπότητα με καταστροφή. Σύμφωνα με το μανιφέστο, η οργάνωση βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση εναντίον ενός ερευνητή του Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού.

Η ITS απειλεί με περαιτέρω επιθέσεις, καθώς, όπως αναφέρει, τα μέλη της είναι πρόθυμα να ενεργήσουν «χωρίς έλεος» για την προστασία της «Άγριας Φύσης». «Αυτοί που αλλάζουν και καταστρέφουν τη Γη νομίζουν πως οι ενέργειές τους δεν θα είχαν επιπτώσεις; Ότι δεν θα πλήρωναν το τίμημα; Αν πίστευαν κάτι τέτοιο, έκαναν λάθος». Η οργάνωση απειλεί με νέες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον Μεξικανών επιστημόνων, καθώς «πρέπει να πληρώσουν για αυτό που κάνουν στη Γη».

Η ελεύθερη μετάφραση του ονόματος της οργάνωσης είναι «άτομα που τείνουν προς την αγριότητα», και η ITS φαίνεται να θεωρεί την τεχνολογία και τον πολιτισμοί ως «εγχειρήματα» που είναι καταδικασμένα να αποτύχουν, καθώς οδηγούν την ανθρωπότητα στην οικολογική καταστροφή. Η τεχνολογία, κατά την ITS, πρέπει να καταστραφεί και οι άνθρωποι να επιστρέψουν στον τρόπο ζωής του κυνηγού- τροφοσυλλέκτη. Η νανοτεχνολογία συγκεκριμένα, θεωρείται ως ένας τεράστιος κίνδυνος, καθώς η οργάνωση πιστεύει πως αυτοαναπαραγόμενα ρομπότ κάποια στιγμή θα «αποδράσουν» από τα εργαστήρια για να «καταβροχθίσουν» τη Γη, ενώ είναι αναπόφευκτη και η χρήση της νανοτεχνολογίας ως όπλου.

Η οργάνωση έγινε γνωστή αρχικά τον Αύγουστο του 2011, όταν δέμα που περιείχε βόμβα απεστάλη στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Ανώτερης Εκπαίδευσης Μοντερέι, στην Πόλη του Μεξικού, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός ερευνητή ρομποτικής και τη διάρρηξη του τυμπάνου ενός επιστήμονα υπολογιστών.

Μία πρώιμη μορφή του μανιφέστου βρέθηκε στο χώρο της έκρηξης από την αστυνομία, η οποία δεν έχει κάνει συλλήψεις σχετικά με την υπόθεση. Επίσης, η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη και για την εκτέλεση του Ερνέστο Μέντεζ Σαλίνας, ερευνητή νανοτεχνολογίας, ισχυριζόμενη πως επρόκειτο για τον «πρώτο φόνο της», ωστόσο η αστυνομία αμφισβητεί τον εν λόγω ισχυρισμό.

Συνολικά, η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για επτά βομβιστικές επιθέσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ατόμων, ενώ υπάρχουν υποψίες πως εμπλέκεται και στην αποστολή άλλων δύο βομβών, που τραυμάτισαν άλλα τέσσερα.

Στο Μεξικό, όπως και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, Ουρουγουάη) η νανοτεχνολογία θεωρείται ως «επένδυση προς το μέλλον», και το ενδιαφέρον προς τον τομέα είναι εξαιρετικά μεγάλο, καθώς θεωρείται πως μπορεί να αποτελέσει μία ισχυρή βάση για οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου