Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Η ζωή μετά τα smartphones

Πώς οι μικρές, έξυπνες συσκευές άλλαξαν τον κόσμο κερδίζοντας και τους έλληνες


Είναι μικρές, έξυπνες, πάνε μαζί μας παντού και πάντα και έχουν αλλάξει τον κόσμο! Οι φορητές συσκευές υψηλής τεχνολογίας αποτελούν σήμερα βασικό αξεσουάρ για δισ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Με τουλάχιστον 6 δισ. συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως και εκατ. ταμπλέτες και άλλες φορητές συσκευές με πρόσβαση στο Ιντερνετ, η φορητή τεχνολογία κάνει την δική της επανάσταση. Τα smartphones έχουν κερδίσει και τους έλληνες καταναλωτές, δείχνοντας σαφώς ότι το μέλλον ανήκει στη φορητότητα. Στη χώρα μας υπάρχουν 15,2 εκατ. συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας (σύμφωνα με στοιχεία τηλεπικοινωνιακών παρόχων) ενώ εκτιμάται ότι τα smartphones αντιστοιχούν στο 35% των κινητών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι φορητές συσκευές έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίον επικοινωνούμε αλλά και την ίδια τη ζωή μας. Ιδού οι σημαντικότεροι λόγοι:

Ραντεβού στο πιτς φιτίλι. «Θα σε συναντήσω εκεί». Υπήρξε μια εποχή που αυτή η φράση έπρεπε απαραιτήτως να συνοδεύεται από ένα σωρό διευκρινιστικές πληροφορίες και το ραντεβού να έχει κανονιστεί αρκετές ώρες (ή μέρες) νωρίτερα. Αυτά βέβαια συνέβαιναν στην προ κινητού τηλεφώνου εποχή, όπου έπρεπε να περιμένουμε να φτάσουμε στο σπίτι για να πάρουμε τηλέφωνο κάποιον από το σταθερό μας με την προϋπόθεση ότι το άτομο που καλούσαμε θα βρίσκεται και εκείνο στο σπίτι του. Σήμερα, αρκεί να πληκτρολογήσουμε ένα γραπτό μήνυμα, να συνδεθούμε στο facebook ή στο Skype ή να καλέσουμε τους φίλους μας από το κινητό μας οποτεδήποτε, οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε.

Δεν βαριόμαστε ποτέ. Στέκεστε στην ουρά; Προσπαθείτε να σκοτώσετε την ώρα σας το τελευταίο δεκάλεπτο πριν σχολάσετε από τη δουλειά; Περιμένετε μισή ώρα στην αίθουσα αναμονής του γιατρού ή στη στάση του λεωφορείου; Τέρμα η πλήξη! Κάποτε όλες αυτές οι περιστάσεις φαίνονταν… αιώνας, καθώς δεν υπήρχαν πολλές επιλογές για να σκοτώσουμε την ώρα μας. Σήμερα, όμως, μπορούμε όπου κι αν είμαστε να μιλήσουμε με έναν φίλο μας, να σερφάρουμε στο Ιντερνετ, να ακούσουμε μουσική, να παίξουμε παιχνίδια, ακόμη και να κάνουμε ψώνια. Τα smartphones και οι ταμπλέτες έφεραν τον υπολογιστή κυριολεκτικά στην τσέπη μας, διευρύνοντας θεαματικά τις δυνατότητες επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Αν ακόμη και σήμερα δεν μπορείτε να βρείτε τίποτε για να σας διασκεδάσει, μάλλον δεν έχετε κατεβάσει το κατάλληλο app!

ο φωτεινοσ παντογνώστης. Η πρόσβαση των ανθρώπων στη γνώση, στις πάσης φύσεως πληροφορίες αλλά και στο εκπαιδευτικό υλικό έχει αλλάξει για πάντα. Ο κάθε κάτοχος φορητής συσκευής με πρόσβαση στο Ιντερνετ μπορεί σήμερα να αποκτήσει οποιαδήποτε πληροφορία επιθυμεί σε χρόνο μηδέν. Στην ουσία, μπορεί κανείς να βρίσκεται σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και να είναι σε θέση να μάθει τα πάντα: από εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για την περιοχή του μέχρι τις εκδηλώσεις και τις εκθέσεις που διοργανώνονται εκείνη την περίοδο, τα πιο κοντινά ξενοδοχεία, τα ανοιχτά πρατήρια βενζίνης, τα φαρμακεία και τα σινεμά. Και όλα αυτά σε μορφή βίντεο, ήχου ή κειμένου, τα οποία εμφανίζονται σε δευτερόλεπτα στην οθόνη της συσκευής μας.

Χαμογελάστε στην καμερα! Στον σύγχρονο κόσμο της φορητότητας ο καθένας είναι ένας δυνάμει φωτορεπόρτερ. Αν έχετε κινητό τηλέφωνο, τότε κατά πάσα πιθανότητα έχετε ενσωματωμένη και μία φωτογραφική μηχανή. Εάν μάλιστα διαθέτετε smartphone, εκτός από φωτογραφίες μπορείτε να τραβάτε και βίντεο ή να ηχογραφείτε συνομιλίες. Ολα αυτά σημαίνουν ότι είστε σε θέση να αποτυπώσετε ό,τι συμβαίνει γύρω σας ανά πάσα στιγμή και να το μοιραστείτε με τους φίλους σας. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά: το Ιντερνετ είναι γεμάτο από δισεκατομμύρια ερασιτεχνικά βίντεο και το facebook από άλλες τόσες φωτογραφίες.

Το άγχος του update. Η ζωή σήμερα είναι μια διαρκής ενημέρωση ή ένα update στη γλώσσα των social media. Εκατομμύρια προφίλ στο facebook, στο twitter, στο Instagram και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα ενημερώνονται με καινούργιο περιεχόμενο κάθε δευτερόλεπτο. Προσοχή, όμως: η υπερβολική ενασχόληση με τον ψηφιακό κόσμο μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση και να μας αποκόψει από την πραγματική ζωή.

Το τέλος (;) της επικοινωνίας Σκεφτείτε πώς περνά μια τυπική σας ημέρα: Κάνετε chat στο Skype. Ελέγχετε τα email σας. Στέλνετε ασταμάτητα SMS στους φίλους σας. Χαζεύετε στο facebook. Γελάτε με ένα ξεκαρδιστικό ανέκδοτο που μόλις διαβάσατε σε κάποιο μπλογκ. Γράφετε ένα tweet για το τι θα μαγειρέψετε αύριο. Παίζετε παιχνίδια. Διαβάζετε τις ειδήσεις σε κάποιο πόρταλ. Είναι προφανές ότι τα φορητά γκάτζετ μάς προσφέρουν έναν κόσμο απεριόριστων δυνατοτήτων. Αλλά αν δεν είμαστε προσεκτικοί, μπορεί να μας αποσπάσουν από την πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία.

Εμείς και τα κινητά
6.000.000.000
συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσµο

15.200.000
συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα
86% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κινητό ή ταμπλέτα
750.000.000
άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν smartphone
30.000.000.000
εφαρμογές (apps) για κινητά τηλέφωνα κατέβηκαν πέρυσι

Ολα σε ένα
Τηλέφωνο, χάρτης, πυξίδα, φωτογραφική μηχανή, βιντεοκάμερα, κονσόλα παιχνιδιών, mp3 player, laptop, GPS και… φακός. Ολες αυτές οι ξεχωριστές λειτουργίες που κάποτε επιτελούνταν από ξεχωριστές συσκευές συνυπάρχουν σήμερα αρμονικά σε μία και μόνο συσκευή: το έξυπνο κινητό μας τηλέφωνο

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου