Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Επιστροφή στο... παρασόλ!

Μια κοινή ομπρέλα στο χέρι μπλοκάρει το 77%-90% της βλαβερής υπεριώδους ακτινοβολίας

Επιστροφή στο... παρασόλ!
Το παρασόλ - ή ομπρέλα για τον ήλιο - μπορεί να αντικαταστήσει το αντηλιακό προστατεύοντας σημαντικά από την υπεριώδη ακτινοβολία, σύμφωνα με νέα μελέτη

Σε άλλους αιώνες το «παρασόλ» – ή κοινώς η ομπρέλα για τον ήλιο – αποτελούσε απαραίτητο ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό αξεσουάρ, ιδίως του γυναικείου πληθυσμού. Όπως φαίνεται οι παλαιότεροι ήξεραν κάτι περισσότερο, παρ’ ότι η ατμόσφαιρά τους ήταν πολύ καλύτερη από τη δική μας. Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι κρατώντας μια ομπρέλα τις ηλιόλουστες μέρες μπορούμε να προστατευθούμε σημαντικά από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία.
Συγκεκριμένα οι δερματολόγοι από το Πανεπιστήμιο Εμορι στην Ατλάντα που τη διεξήγαγαν είδαν ότι μια ομπρέλα οποιουδήποτε χρώματος, όταν την κρατάμε ανοιχτή στο χέρι στη λιακάδα, μπορεί να μπλοκάρει τα τρία τέταρτα της υπεριώδους ακτινοβολίας. Αν μάλιστα είναι μαύρη, η προστασία από τις βλαβερές ακτίνες UV μπορεί να φθάσει και το 90%.

Σοφή συνήθεια
Οι ομπρέλες για τον ήλιο χρησιμοποιούνται ακόμη σήμερα ιδιαίτερα στην Ασία – κυρίως στην Κίνα – και στη Μέση Ανατολή. Για τον λόγο αυτό οι ερευνητές του Εμορι με επικεφαλής τη Σουέφι Τσεν αποφάσισαν να εξετάσουν κατά πόσον προσφέρουν πραγματική προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν 23 ομπρέλες (οι 22 ήταν κοινές ομπρέλες για τη βροχή και η μια ήταν μια ταξιδιωτική ομπρέλα για τον ήλιο) και, μια μέρα με λιακάδα, ζήτησαν από εθελοντές να βγουν στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου και να τις κρατήσουν ανοιχτές ενώ κάποιοι άλλοι κάθησαν στον ήλιο εντελώς ακάλυπτοι.
Χρησιμοποιώντας συσκευές μέτρησης των ακτίνων UV για να καταγράψουν την ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που δέχονταν οι μύτες των εθελοντών, και συγκρίνοντας τις τιμές που μέτρησαν σε όσους κρατούσαν ομπρέλα με εκείνες των «ακάλυπτων», οι ειδικοί είδαν ότι η συνήθεια του παρασόλ είναι τελικά σοφή. «Οι ομπρέλες μπλόκαραν από το 77% ως το 99% της υπεριώδους ακτινοβολίας» σημειώνουν στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «JAMA Dermatology».
Η εντυπωσιακή επίδοση του 99% ανήκει στην ομπρέλα για τον ήλιο. Οι κοινές ομπρέλες οποιουδήποτε χρώματος παρείχαν προστασία γύρω στο 75% ενώ αν ήταν σκουρόχρωμες, και ιδιαίτερα μαύρες, έφθαναν σχεδόν στο 90%.

Εναλλακτικά μέτρα προστασίας
Τα αποτελέσματα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σημαίνουν ότι μια ομπρέλα μπορεί να υποκαταστήσει επάξια το αντηλιακό σε περίπτωση που σας έχει τελειώσει ή για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.
«Εκτός από το αντηλιακό συχνά ενθαρρύνω τον κόσμο να καταφεύγει σε άλλα μέτρα προστασίας» ανέφερε στο πρακτορείο Reuters η δρ Μπρούντα Μπαλαραμάν του Πανεπιστημίου της Γουόσινγκτον στο Σεντ Λούις, η οποία δεν μετείχε στη μελέτη.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, όπως πρόσθεσε η ειδικός, εκτός από την ομπρέλα τα πλατύγυρα καπέλα και τα υφάσματα με αντηλιακή προστασία. «Όλα αυτά αποτελούν σπουδαίες εναλλακτικές όταν δεν είναι πρακτικό να βάζει κανείς το αντηλιακό όπως πρέπει, κάθε μια με δυο ώρες» πρόσθεσε η δρ Μπαλαραμάν, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «είναι βέβαια λιγο δύσκολο να πείσει κάποιος τον κόσμο να χρησιμοποιεί μια ομπρέλα σε καθημερινή βάση».

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου