Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Τα ταξίδια ενός λευκού καρχαρία online!

Ερευνητές του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Ocearch, τοποθέτησαν ραδιοπομπό σε έναν τεράστιο λευκό καρχαρία 4,3 μέτρων και βάρους 1000 κιλών. Είναι ο τρίτος στη σειρά καρχαρίας που «σημαδεύουν» με αυτό τον τρόπο και ελπίζουν στην άντληση πολύτιμων πληροφοριών.
Η Lydia, όπως «βαφτίστηκε» ο καρχαρίας συνεχίζει το ταξίδι της στους ωκεανούς και μαζί με τους ερευνητές μπορούμε όλοι να παρακολουθήσουμε την πορεία της από το διαδίκτυο εδώ..
Λίγα είναι σήμερα γνωστά για τις μετακινήσεις του μεγάλου λευκού καρχαρία (Carcharodon carcharias) ο οποίος απαντάται έξω από τις ανατολικές και δυτικές ακτές στις ΗΠΑ, τη Νότιο Αφρική, την Ιαπωνία, την Ωκεανία, ακόμα και τη Μεσόγειο.
Παλαιότερα οι βιολόγοι πίστευαν ότι ο λευκός καρχαρίας προτιμά τα παράκτια νερά, φαίνεται όμως ότι ο κορυφαίος θηρευτής των ωκεανών μπορεί να ακολουθεί τη λεία του -θαλάσσια θηλαστικά, μεγάλα ψάρια, θαλασσοπούλια- ακόμα και σε βαθιά νερά.
Ο λευκός καρχαρίας, το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι, μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 6 μέτρα και να ξεπεράσει σε βάρος τους 2,2 τόνους.
Η Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών κατατάσσει τον λευκό καρχαρία στα ευάλωτα είδη.
Αν και τρομακτικό, το γιγάντιο ψάρι είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στις ανθρωπογενείς πιέσεις, αφού χρειάζεται γύρω στα 15 χρόνια για να φτάσει σε αναπαραγωγική ηλικία και πιστεύεται ότι δεν ζευγαρώνει συχνά.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου