Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Ο θείος μου ο... Ναπολέοντας

Επιστήμονες αμφισβητούν τα γενετικά τεστ που υποστηρίζουν ότι βρίσκουν τους αρχαίους προγόνους μας

O θείος μου ο Ναπολέοντας; Βρετανοί επιστήμονες διατυπώνουν σκεπτικισμό για ορισμένα γενετικά τεστ που υποστηρίζεται ότι μπορούν να βρουν τους αρχαίους προγόνους κάποιου ανθρώπου. Ακόμη κι αν είναι απευθείας απόγονος μιας ιστορικής μορφής όπως ο Ναπολέοντας ή ο Τζένγκις Χαν!

Οταν ο σκωτσέζος ηθοποιός Τομ Κόντι ανακάλυψε ότι είχε συγγενική σχέση με τον Ναπολέοντα, οι φίλοι του αστειεύονταν ότι οι ομοιότητες είναι εμφανείς. Ο κωμικός Εντι Ιζαρντ δήλωνε συνεπαρμένος όταν έμαθε ότι οι ρίζες του κρατάνε από τους Βίκινγκς, ενώ η τηλεπαρουσιάστρια και συγγραφέας Τζούντι Φίνιγκαν ανατρίχιασε όταν της είπαν πως είναι απόγονος μιας πριγκίπισσας από την Τοσκάνη.
Για να ανακαλύψουν τα μυστικά της γενεαλογίας τους, και οι τρεις στηρίχθηκαν στην ίδια τεχνική. Την ανάλυση DNA. Είναι μια απλή διαδικασία. Βάζει κανείς λίγο έκκριμα από τον φάρυγγα σε ένα φιαλίδιο, το στέλνει στο εργαστήριο όπου εξετάζεται το DNA που περιέχεται στα κύτταρα, και στη συνέχεια, ω του θαύματος, αποκαλύπτεται ολόκληρο το προγονικό δέντρο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τέλεγκραφ», εταιρείες ανάλυσης DNA προσφέρουν στον κόσμο την προοπτική να ανακαλύψουν τις ρίζες τους, όσο βαθιά κι αν πάνε στον χρόνο. Πρόκειται, όπως αναφέρει η εφημερίδα, για μια ανθούσα βιομηχανία. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Βρετανία έχουν κάνει τέτοια τεστ, που κοστίζουν περί τις 200 λίρες, και ακόμη περισσότεροι άνθρωποι στην Αμερική.
Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, κορυφαίοι επιστήμονες αμφισβήτησαν την αξιοπιστία αυτών των γενετικών τεστ λέγοντας ότι η εγκυρότητά τους είναι αμφισβητούμενη όσο η αστρολογία.
Οι επιστήμονες δεν αμφισβητούν τη μέθοδο των τεστ. Η αξιοποίηση σάλιου είναι μια μέθοδος ρουτίνας για την ανάλυση του DNA κάθε ανθρώπου, με σκοπό την ανίχνευση συγκεκριμένων γενετικών δεικτών.
Αυτά τα τμήματα DNA θα συγκριθούν με δείγματα που υπάρχουν σε μια βάση δεδομένων για να διαπιστωθεί πόσο κοινά είναι ανάμεσα σε πληθυσμούς που ζουν σε άλλες ηπείρους. Οι επιστήμονες λένε ότι τέτοια τεστ μπορεί να είναι χρήσιμα για να εξακριβωθεί, για παράδειγμα, αν δύο ενήλικοι μοιράζονταν έναν κοινό πρόγονο πριν από εκατοντάδες χρόνια. Εκφράζουν όμως τον έντονο σκεπτικισμό τους για το αν τα τεστ μπορούν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για την αρχαία καταγωγή.
«Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι η καταγωγή είναι κάτι σαν ένα δάσος με δέντρα όπου το καθένα βρίσκεται σε διακριτή απόσταση με το άλλο, με ανεξάρτητους κορμούς και κλαδιά», λέει στην «Τέλεγκραφ» ο Στιβ Τζόουνς που είναι καθηγητής Γενετικής στο University College του Λονδίνου.
«Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται περισσότερο για έναν βάλτο από δέντρα με βαθιές ρίζες, όπου όλα τα δέντρα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους πάνω και κάτω από το έδαφος, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να διακρίνεις πού αρχίζει ένα δέντρο και πού τελειώνει ένα άλλο».

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου