Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Το Καρναβάλι των ζώων

Αρλεκίνοι, κολομπίνες και παρελάσεις του ζωικού βασιλείου «βάζουν τα γυαλιά» στους δίποδους μασκαράδες

Το Καρναβάλι των ζώων 

Τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις κορυφώνονται. Δεν είναι όμως μόνο οι άνθρωποι που φορούν τις πολύχρωμες στολές τους και κυκλοφορούν στους δρόμους ούτε έχουμε μόνο εμείς την ιδέα να δημιουργούμε πολυάριθμες ομάδες παρέλασης. Η φύση έχει ντύσει πολλά είδη με πραγματικά εντυπωσιακές «στολές», ενώ επίσης πολλά είδη ομαδοποιούνται και πραγματοποιούν τη δική τους παρέλαση στον πλανήτη. Εντοπίσαμε ορισμένους από τους πιο εντυπωσιακούς «μασκαράδες», καθώς και ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες... παρελάσεις του ζωικού βασιλείου.

Οι μανδαρίνοι
Αυτά τα πανέμορφα ψάρια τα ονομάζουν ψάρια μανδαρίνους επειδή τα χρώματά τους θυμίζουν τις στολές των αξιωματούχων που υπηρετούσαν τον αυτοκράτορα της Κίνας. Το δέρμα τους διαθέτει ένα επίστρωμα βλέννας που τα προστατεύει από παράσιτα ενώ ταυτόχρονα τους προσδίδει απαίσια μυρωδιά και γεύση. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα ζωηρά και έντονα χρώματα των μανδαρίνων λειτουργούν ως «φωτεινή πινακίδα» που προειδοποιεί τους θηρευτές για το αηδιαστικό γεύμα που τους περιμένει ώστε να μην επιχειρήσουν να τους πλησιάσουν.

«Στολή» απόδρασης
O βάτραχος Agalychnis callidryas ζει στα τροπικά δάση της Κεντρικής Αμερικής και εκτός από μεγάλα κόκκινα μάτια διαθέτει ένα εντυπωσιακό πολύχρωμο δέρμα. Οταν αντιληφθεί πως πλησιάζει κάποιος εχθρός (π.χ. ένα φίδι ή πτηνό), ο βάτραχος εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά του. Οι ειδικοί ονομάζουν την αμυντική αυτή τεχνική «αιφνίδιο χρωματισμό». Τα έντονα χρώματα και τα μάτια του βατράχου «παγώνουν» για λίγο τον εχθρό και επιτρέπουν στον βάτραχο να ξεφύγει.



Καμουφλάζ
Ο Scarlet Macaw (πορφυρός μακάο) θα μπορούσε να θεωρηθεί ο βασιλιάς των παπαγάλων. Είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος και έχει εντυπωσιακή εμφάνιση με πολλά έντονα χρώματα σε διάφορα σημεία του σώματός του. Επιπλέον είναι πανέξυπνος και έχει τη δυνατότητα να μιμείται διάφορες φωνές, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης. Απομονωμένος από το τροπικό φυσικό του περιβάλλον ο πορφυρός μακάο ξεχωρίζει και προκαλεί εντύπωση. Ωστόσο οι αποχρώσεις του έχουν αναπτυχθεί έτσι ώστε να μη διακρίνεται ανάμεσα στα πράσινα φυτά, τα κιτρινωπά φρούτα και τις γαλαζωπές σκιές των τροπικών δασών.


Ιπτάμενη παρέλαση
Τα ψαρόνια είναι πολύ κοινωνικά πτηνά και πετούν συχνά σε πολύ μεγάλα σμήνη, τα οποία πολλές φορές μοιάζουν με σύννεφα. Κινούνται ομαδικά όχι μόνο κατά τη μετανάστευσή τους αλλά και κατά τη διαδικασία της αναπαραγωγής, όπως και κατά την αναζήτηση τροφής.



Το ουράνιο τόξο
Ο βόας «ουράνιο τόξο» φέρει μια στολή που βασίζεται σε τρικ της Οπτικής. Στην πραγματικότητα οι φολίδες του αντανακλούν το φως που πέφτει επάνω τους με τέτοιον τρόπο ώστε να ιριδίζουν, όπως περίπου ιριδίζει μια πετρελαιοκηλίδα επάνω στο νερό. Η ιδιότητά τους αυτή καθιστά τα συγκεκριμένα φίδια ιδιαίτερα δημοφιλή και ως κατοικίδια στην αμερικανική ήπειρο.



Τα χρώματα του σεξ
Τα ψάρια Oriental sweetlips (Plectorhinchus vittatus) ζουν σε κοραλλιογενείς υφάλους του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού. Εχουν εντυπωσιακά χρώματα και όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί οι βούλες στα πτερύγια και στην ουρά τους δηλώνουν τη σεξουαλική ωριμότητά τους.



Το μέικαπ της διατροφής
Τα πανέμορφα φλαμίνγκο έχουν λευκή, ροζ ή πορτοκαλί απόχρωση ανάλογα με το τι τρώνε. Τα φλαμίνγκο τρέφονται με φύκη και οστρακόδερμα τα οποία περιέχουν χρωστικές ουσίες, και ειδικότερα την κατηγορία χρωστικών που ονομάζονται καροτενοειδή. Ενζυμα στο ήπαρ των πτηνών διασπούν τα καροτενοειδή σε ροζ και πορτοκαλί χρωστικά μόρια στο φτέρωμα, στο ράμφος και στα πόδια τους.



Η κόκκινη παρέλαση

Μία φορά τον χρόνο χιλιάδες κόκκινα καβούρια στο Νησί των Χριστουγέννων στον Ινδικό Ωκεανό φεύγουν ομαδικά από τις δασώδεις περιοχές όπου ζουν και κατευθύνονται προς την παραλία για να ζευγαρώσουν και να γεννήσουν τα αβγά τους στις απαραίτητες για την εκκόλαψή τους συνθήκες υγρασίας.






Θαλάσσια παρέλαση
Ενα μεγάλο κοπάδι σαρδέλες κολυμπά στις ακτές της Νότιας Αφρικής κατά τη διαδικασία της μετανάστευσής τους προς τον Ινδικό Ωκεανό. Τα κοπάδια προστατεύονται από τους θηρευτές τους δίνοντας συνολικά την εντύπωση ενός μεγάλου κήτους.



Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου