Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Φωτοβολταϊκά στο διάστημα: δορυφόροι εκπέμπουν ηλιακή ενέργεια στη Γη με λέιζερ

Ρώσοι επιστήμονες πρότειναν την κατασκευή ενός γιγάντιου ενεργειακού σταθμού ο οποίος θα περιστρέφεται γύρω από τη Γη και θα συλλέγει ηλιακή ενέργεια την οποία θα εκπέμπει στον πλανήτη μας.
Σύμφωνα με τη “Φωνή της Ρωσίας” την ιδέα πρότεινε το Κεντρικό Επιστημονικό Ινστιτούτο Έρευνας στη Μηχανική, που βρίσκεται υπό τη σκέπη της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας, Roscosmos.
Η συλλογή της ηλιακής ενέργειας θα γίνεται στο διάστημα από έναν ηλιακό δορυφόρο που θα εκμπέμπει την ενέργεια στο δίκτυο της Γης.
Την ιδέα ενός διαστημικού σταθμού ηλιακής ενέργειας παρουσίασε πρώτος ο Αμερικανός επιστήμονας Πήτερ Γκλέιζερ, το 1968: φωτοβολταϊκά πάνελ επιφάνειας αρκετών τετραγωνικών χιλιομέτρων θα συλλέγουν το ηλιακό φως το οποίο θα μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια επί τόπου, στο δορυφόρο, προτού αποσταλεί οπουδήποτε στη Γη μέσω μιας κεραίας εκπομπής μικροκυμάτων.
Οι Ρώσοι πρότειναν μια αναθεώρηση του πρωταρχικού σχεδίου του Γκλέιζερ, όπου ακτίνες λέιζερ αντικαθιστούν τα μικροκύματα, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της δύσκολης συγκέντρωσης των ραδιοκυμάτων, τα οποία θα απαιτούσαν μια μεγάλη έκταση για την εγκατάσταση της κεραίας-δέκτη.
Η ακτίνα λέιζερ απαιτεί μια έκταση δέκα φορές μικρότερη, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα λέιζερ τόσο ισχυρό για να υλοποιηθεί το σχέδιο.
Οι Ρώσοι εικάζουν ότι εναλλακτικά θα μπορούσαν να διανεμηθούν πολλά διαφορετικά υπέρυθρα λέιζερ στο πάνελ και η συγκεντρωμένη ακτινοβολία τους να σταλεί στη Γη.
Ο ακαδημαϊκός Αλεξάντερ Ζελεζνιάκοφ δήλωσε ότι η αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος της Γης θα μπορούσε να αναζητηθεί μέσα από τέτοιες επιλογές.
Από την άλλη πλευρά, ο αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Novosti Kosmonavtiki, Ιγκόρ Λίσοφ, χαρακτήρισε “όμορφη” την ιδέα, αλλά τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αναλωθούμε σε ευσεβείς πόθους, αλλά να αναζητήσουμε εφικτές λύσεις.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου