Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ο ύπνος κάνει καλό στην καρδιά

alt
Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να κοιμηθούν και συνήθως κοιμούνται λίγες ώρες αντιμετωπίζουν αυξημένο καρδιολογικό κίνδυνο, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη νορβηγική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, εξέτασε στοιχεία για πάνω από 50.000 ανθρώπους, ηλικίας 20 έως 89 ετών, επί τουλάχιστον 11 χρόνια.
Τα συμπτώματα αϋπνίας είναι κυρίως τρία και μερικές φορές συνυπάρχουν, ενώ άλλες όχι: δυσκολία να αποκοιμηθεί κανείς, δυσκολία να μείνει κοιμισμένος για πολλές ώρες και έλλειψη αίσθησης ξεκούρασης το πρωί που ξυπνά.
Οι ερευνητές του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, με επικεφαλής τον δρ Λαρς Λάουγκσαντ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό «European Heart Journal», σύμφωνα με το BBC.
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι, για τους ανθρώπους που κάνουν άσχημο ύπνο σχεδόν κάθε βράδυ και έχουν ταυτόχρονα και τα τρία προαναφερθέντα συμπτώματα αϋπνίας, είναι τρεις φορές πιθανότερο (αύξηση κινδύνου 353%) -σε σχέση με όσους κοιμούνται κανονικά- η καρδιά τους να αρχίσει να μη λειτουργεί με κανονικό τρόπο, επειδή οι καρδιακοί μύες γίνονται είτε πολύ ασθενείς είτε άκαμπτοι, με συνέπεια να δυσκολεύονται να αντλήσουν σωστά το αίμα. Όσοι έχουν αυτό το πρόβλημα νιώθουν όλο και μεγαλύτερη δυσκολία στην αναπνοή και εξάντληση.


Πηγη




















Πάντως, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι χρειάζονται και άλλες μελέτες για να επιβεβαιωθεί ότι όντως ο κακός ύπνος είναι η αιτία για το καρδιολογικό πρόβλημα και ότι αυτό δεν είναι πιο πολύπλοκο. Σε κάθε περίπτωση, η σχέση αϋπνίας-καρδιακής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι υπαρκτή, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, που επίσης δυσκολεύουν τον καλό ύπνο.
Οι ερευνητές παραδέχονται ότι δεν είναι ακόμα σαφές για ποιον ακριβώς λόγο η αϋπνία επιβαρύνει την καρδιά. «Δεν ξέρουμε αν η αϋπνία πραγματικά προκαλεί την καρδιοπάθεια. Όμως, αν όντως αυτό συμβαίνει, είναι καλό, με την έννοια ότι η αϋπνία είναι δυνητικά θεραπεύσιμη» δήλωσε ο Λάουγκσαντ. Αλλαγές στον τρόπο ζωής (πιο υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση, απώλεια βάρους, σταμάτημα του καπνίσματος κ.ά.) μπορούν ταυτόχρονα να ωφελήσουν την καρδιά και να βελτιώσουν τον ύπνο.
Σύμφωνα με τον Νορβηγό επιστήμονα, η αϋπνία πιθανώς απελευθερώνει ορμόνες του στρες, που -με τη σειρά τους- μπορεί να κάνουν ζημιά στην καρδιά. Η ίδια ερευνητική ομάδα προ καιρού είχε αναφέρει ότι διαπίστωσε πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στην αϋπνία και τα εμφράγματα. Άλλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η κατάθλιψη και η άνοια, έχουν κατά καιρούς επίσης συσχετιστεί με την αϋπνία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου