Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ιδού το Σύμπαν σε... βρεφική ηλικία

Τον πιο λεπτομερή χάρτη που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα για τη μορφή του Σύμπαντος «μόλις» 380.000 χόνια μετά το big bang, δηλαδή σε κοσμολογιώς βρεφική ηλικία, παρουσίασαν οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, με την βοήθεια του τηλεσκόπιου Planck.

Ιδού το Σύμπαν σε... βρεφική ηλικία

Το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο ολοκλήρωσε τον εντυπωσιακό χάρτη της λεγόμενης «κοσμικής μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου», το υπόλλειμμα της λάμψης από το φως που πλημμύρισε το σύμπαν, στα πρώτα στάδια της δημιουργίας του.
Τα μπλε και κόκκινα στίγματα του χάρτη δείχνουν περιοχές όπου η μικροκυμματική ακτινοβολία είναι θερμότερη ή ψυχρότερη από τη μέση θεσμοκρατία των -270 βαθμών Κελσίου. Οι κυανές περιοχές που είναι οι πιο ψυχρές και πιο πυκνές, έγιναν οι «σπόροι» των ηλιακών συστημάτων και των συμπλεγμάτων των γαλαξιών.
Οπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), Ζαν Ζακ Ντορνταίν, ο νέος χάρτης αποτελεί «ένα τεράστιο άλμα στην προσπάθεια κατανόησης της προέλευσης του Σύμπαντος».
Σύμφωνα με τα σημαντικότερα ευρήματα, η ηλικία του Σύμπαντος εκτιμάται πλέον στα 13,81 δισεκατομμύρια χρόνια, 50 με 80 εκατομμύρια χρόνια περισσότερο από ό,τι σε προηγούμενες εκτιμήσεις.
«Ο απώτερος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο που θα προβλέπει τις ανωμαλίες του σύμπαντος και θα τις συνδέει μεταξύ τους. Είμαστε ακόμη στην αρχή. Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε αν είναι δυνατόν και ποιος τύπος της Φυσικής μπορεί να μας χρειαστεί. Και αυτό ακριβώς είναι το συναρπαστικό» δήλωσε ο Ελληνας ερευνητής του πανεπιστημίου του Cambridge που συμμετέχει στην αποστολή του τηλεσκοπίου Planck, Γιώργος Ευσταθίου
Το τηλεσκόπιο Planck τέθηκε σε τροχιά το 2009 και από τότε σαρώνει τον ουρανό. Οι επιστήμονες μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να αναλύσουν τα μισά από τα δεδομένα του διαστημικού τηλεσκόπιου και αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους το 2014.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου