Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ακόμα και με έξτρα κιλά, το κόψιμο του τσιγάρου ωφελεί

Πάνω από 50% η μείωση του κινδύνου

Σύμφωνα με νέα έρευνα η διακοπή του καπνίσματος κάνει καλό ακόμα και μειώνει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων ακόμα και αν ο πρώην καπνιστής έχει πάρει κιλά επειδή έκοψε το τσιγάρο. Η έρευνα της Ιατρικής Σχολή του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA) επισημαίνουν ότι ορισμένοι καπνιστές διστάζουν να κόψουν το κάπνισμα μήπως και παχύνουν. Όμως η έρευνα τους έδειξε πως, ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, θα έχουν σημαντικά οφέλη μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων (έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.).


«Οι άνθρωποι που κόβουν το κάπνισμα, μπορεί να αυξήσουν κάπως το βάρος τους, όμως αυτό δεν μετριάζει τα οφέλη για την καρδιά τους. Η μελέτη μας επιτρέπει σε ένα γιατρό να πει στους ασθενείς του: Αν σταματήσεις να καπνίζεις, μέσα σε λίγα χρόνια θα έχεις τις ίδιες πιθανότητες να πεθάνεις από έμφραγμα, με αυτές που θα είχες αν δεν είχες καπνίσει ποτέ», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Τζέιμς Μέιγκς.

Σύμφωνα με τις μελέτες όσοι σταματούν να καπνίζουν, παχαίνουν κατά μέσο όρο 2,7 έως 5,9 κιλά μέσα στο πρώτο εξάμηνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς η νικοτίνη μειώνει την όρεξη και συνήθως επιταχύνει ελαφρά την καύση θερμίδων.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα κιλά συχνά χάνεται με το πέρασμα του χρόνου, υπήρχε το ερώτημα αν τα καλά από τη διακοπή του καπνίσματος χάνονται εν πολλοίς από την αύξηση του βάρους που επίσης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που έγινε σε πάνω από 3.200 άτομα, πολλοί από τους οποίους ήσαν πρώην καπνιστές, όσοι το είχαν κόψει για πάνω από τέσσερα χρόνια, είχαν 54% μικρότερο κίνδυνο για καρδιολογική πάθηση σε σχέση με τους καπνιστές.

Όσοι είχαν σταματήσει λιγότερο από τέσσερα χρόνια είχαν, μείωση κινδύνου 53% σε σχέση με τους καπνιστές, αν και αυτοί ήταν κυρίως εκείνοι που είχαν βάλει τα παραπάνω κιλά.

Ανάλογα ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα και για όσους είχαν διαβήτη -οι οποίοι έτσι κι αλλιώς πρέπει να προσέχουν το βάρος τους- με τον κίνδυνο εμφράγματος να είναι 60% σε σχέση με τους καπνιστές.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου