Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Ένα νέο T-Shirt που υπόσχεται να... φορτίσει το κινητό σας!


Ακόμα μια νέα, πολλά υποσχόμενη πατέντα έρχεται να μας «δείξει» τον δρόμο για το μέλλον. Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Ν. Καρολίνα στις ΗΠΑ, μέσα από έρευνα μπόρεσαν να βρουν το πως μπορεί να αποθηκευτεί ηλεκτρική ενέργεια σε... T-Shirts, αλλά και αυτή η ενέργεια να φορτίσει ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα Laptop.

Σύμφωνα με το BBC, χρειάστηκαν ένα απλό T-Shirt, το οποίο εμπότισαν με διάλυμα φθοριούχου άλατος. Στη συνέχεια, το στέγνωσαν και το θέρμαναν σε υψηλές θερμοκρασίες, σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο. Οι ίνες του ρούχου μετατράπηκαν από κυτταρίνη σε ενεργό άνθρακα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, χωρίς όμως το υλικό να χάσει την ευκαμψία του ως ρούχο.

Χρησιμοποιώντας μετά μικρά τμήματα από τις ίνες του ηλεκτρόδια, κατάφεραν να αποδείξουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως πυκνωτές, αποθηκεύοντας και αποδίδοντας ηλεκτρική ενέργεια. Στη συνέχεια βελτίωσαν την ενεργειακή απόδοση της μπλούζας-«πυκνωτή», επικαλύπτοντας τις ίνες του με οξείδιο του μαγγανίου, πάχους μόλις ενός νανομέτρου (δισεκατομμυριοστού του μέτρου).

Οι δοκιμές του, απέδειξαν πως μπορεί να επαναφορτιστεί χιλιάδες φορές, χωρίς να χάνει πάνω από το 5% της απόδοσής του σε ρεύμα. Οι ερευνητές σε σχετική αναφορά, δήλωσαν πως δημιούργησαν έναν «σταθερής υψηλής ενεργειακής απόδοσης σούπερ-πυκνωτή»! «Καθημερινά φορούμε ρούχα. Μια μέρα τα βαμβακερά φανελάκια μας θα έχουν κι άλλες λειτουργίες, για παράδειγμα, θα αποτελούν μια εύκαμπτη συσκευή αποθήκευσης ενέργειας με την οποία θα φορτίζουμε το κινητό ή το iPad μας», δήλωσε ο Σιαοντόνγκ Λι, καθηγητής Μηχανολόγος-Μηχανικός, υπεύθυνος του project.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου