Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012

Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν τα οστά της «Τζοκόντα»

Ιταλοί αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν τα οστά του μοντέλου της Τζοκόντα, της Λίζα Γκεραρντίνι, έξω από το μοναστήρι της Σαντ’ Ορσολα στη Φλωρεντία, όπως ανακοίνωσαν οι χρηματοδότες των ανασκαφών. Οι αρχαιολόγοι της γειτονικής χώρας πασχίζουν επί αιώνες να ανακαλύψουν το πρόσωπο του μοντέλου που χρησιμοποίησε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι για να φιλοτεχνήσει τον περίφημο πίνακά του.

Επειτα από πολύμηνη διακοπή, οι αρχαιολόγοι επέστρεψαν στην ανασκαφή που είχαν αρχίσει να ερευνούν τον περασμένο χρόνο στην περιφέρεια του μοναστηριού, όπου κατ’ αυτούς ενδέχεται να βρίσκονται τα λείψανα της Λίζα Γκεραρντίνι, η οποία θεωρείται πως υπήρξε το μοντέλο για τη διάσημη Μόνα Λίζα.
Τρεις νέοι τάφοι, περιέχοντες πολλούς σκελετούς, ήλθαν στο φως από την σκαπάνη των αρχαιολόγων, τονίζει η Επιτροπή Αξιολόγησης των Πολιτιστικών Αγαθών, που υποστηρίζει τις ανασκαφές.
Τα λείψανα θα σταλούν εν συνεχεία στο Γραφείο Συντήρησης Πολιτιστικών Αγαθών, του οποίου η έδρα βρίσκεται στη Ραβένα, προκειμένου να εξετασθούν και να αξιολογηθούν, τονίζουν οι ερευνητές.
Η Λίζα Γκεραρντίνι (1479-1542), γνωστή και ως Λίζα ντελ Τζοκόντο, είχε παντρευτεί έναν πλούσιο έμπορο μεταξιού της Φλωρεντίας. Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που θεωρούν πως αποτέλεσε το μοντέλο για τον πίνακα, ο οποίος εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου - καίτοι η πραγματική ταυτότητα του μοντέλου δεν έχει εξακριβωθεί με βεβαιότητα.
Το διάσημο έργο περιβάλλεται από ένα πέπλο μυστηρίου, που έχει δώσει τροφή σε πολλές αντικρουόμενες απόψεις, με αρκετούς άλλους ερευνητές να έχουν φθάσει στο σημείο να υποστηρίζουν πως μοντέλο του πίνακα υπήρξε ένας νεαρός άνδρας, υπόθεση που αντιμετωπίζουν με μεγάλο σκεπτικισμό οι υπεύθυνοι του Λούβρου.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου