Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Το δάσος της... φαντασίας


Ενα εντυπωσιακό σκηνικό από 18 φωτεινά δέντρα ύψους 25-50 μέτρων, το οποίο θα μπορούσε να παραπέμπει στην ταινία «Avatar», κοσμεί από τα τέλη Ιουνίου τα παράλια της Σιγκαπούρης.
Πρόκειται για τους κήπους Bay South Garden, οι οποίοι μεταξύ άλλων φιλοξενούν μια στρατιά από πανύψηλα «υπερδέντρα» που αντί για φλοιό φέρουν ηλιακές κυψέλες για τη συλλογή και την εκμετάλλευση στη συνέχεια της ηλιακής ενέργειας. Τους τεχνητούς κορμούς τους «αγκαλιάζει» ένα πλέγμα από σωληνώσεις και καμινάδες, οι οποίες διώχνουν καλαίσθητα τους ρύπους του κοντινού αντιδραστήρα βιοκαυσίμων, που λειτουργεί για να δροσίζει το γιγάντιο θερμοκήπιο των κήπων.
Σύμφωνα με τους υπευθύνους του έργου, στόχος τους ήταν να εκμεταλλευθούν τη μορφολογία των πραγματικών δέντρων για την κατασκευή αρχιτεκτονικών δομών με έντονα οικολογικό χαρακτήρα.
«Γνωρίζαμε ότι οι κήποι έπρεπε να είναι μεγάλης έκτασης, ώστε να δένουν αρμονικά με τους επιβλητικούς πύργους ύψους 200 μέτρων που τους περιβάλλουν» αναφέρει ο αρχιτέκτονας Αντριου Γκραντ.
Στόχος των επινοητών του φουτουριστικού παραδείσου ήταν η δημιουργία ενός κήπου που το πρωί θυμίζει τροπική όαση και το βράδυ ένα μυστικό πέρασμα προς το μέλλον.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου