Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

'Ασπίδα' κατά των εγκεφαλικών η σοκολάτα!

Νέα σουηδική μελέτη υποστηρίζει πως οι άνδρες που επιδίδονται τακτικά στη γεύση της σοκολάτας μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.Σουηδοί ερευνητές πραγματοποίησαν μια μεγάλη έρευνα που διήρκησε 10 χρόνια και συμμετείχαν περισσότεροι από 37.000 άνδρες εθελοντές.

Όσοι από αυτούς έτρωγαν περισσότερη σοκολάτα είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με τους άνδρες οι οποίοι απέφευγαν τη σοκολάτα. Η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Σουηδικό Συμβούλιο Έρευνας και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, είναι η πρώτη που συνδέει τη σοκολάτα με τα καρδιαγγειακά οφέλη.

Όμως και σε προηγούμενες μελέτες έχει διαπιστωθεί πως οι οπαδοί της σοκολάτας κινδυνεύουν λιγότερο να υποστούν καρδιακά νοσήματα, όπως: καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και υψηλή αρτηριακή πίεση.

"Είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους που καταναλώνουν τη σοκολάτα να γνωρίζουν ότι τους προσφέρει και καρδιαγγειακά οφέλη", τόνισε ο Δρ Ρίτσαρντ Λίμπμαν αντιπρόεδρος της νευρολογίας στο Ινστιτούτο Manhasset της Νέας Υόρκης.


Τα ευρήματα της μελέτης βασίζονται σε 37.100 σουηδούς άνδρες ηλικίας 49 έως 75 ετών που κατανάλωναν μια μικρή ποσότητα σοκολάτας καθημερινά για ένα χρονικό διάστημα 10 ετών. Από αυτούς λιγότερο από 2.000 άτομα υπέστησαν για πρώτη φορά εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως τα οφέλη της σοκολάτας οφείλονται στα ευεργετικά συστατικά που περιέχει και ονομάζονται φλαβονοειδή.

Τα φλαβονοειδή είναι ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά στοιχεία και μπορεί, με βάση τις μελέτες, να έχουν θετικές επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση, στη χοληστερόλη και στην λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Τα φλαβονοειδή υπάρχουν σε πολλά φρούτα (όπως τα μούρα, τα εσπεριδοειδή και τα μήλα) και σε λαχανικά (όπως το λάχανο, το σπανάκι και το μπρόκολο). Φλαβονοειδή υπάρχουν ακόμα στα καρύδια, στη σόγια, στο τσάι και στο κρασί.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου